Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Hoe moet ik leveranties van groen opnemen in een raamovereenkomst?

Profielfoto van Erik Bolck
22 juli 2024 | 2 minuten lezen

Een opdrachtgever wil in een raamovereenkomst de leverantie van bomen en planten opnemen. Hiervoor is echter geen europost opgenomen in een raamovereenkomst. Wat te doen? De helpdesk van CROW biedt uitkomst.

Monique: Goedemorgen, ik heb een vraag over de RAW-systematiek.

Erik: Stel je vraag.

Monique: Ik ben bezig met het opstellen van een raamovereenkomst voor groenonderhoud. Nu wil ik ook graag leverantie van bomen en beplanting opnemen. Hoe moet ik hiermee omgaan?  

Erik: Bedoel je specifiek de leveranties van de bomen en planten?

Monique: Ja, ik heb van de beheerder een lijst gekregen met bomen en planten. Maar ik mag geen europost opnemen voor de leverantie van beplanting.  

Erik: Dat is juist, je kunt in een raamovereenkomst geen europost opnemen. Je kunt in de raamovereenkomst de hoofdcode 51.52.12 gebruiken voor de leverantie van bomen:

Hier is in de romptekst ook aangegeven dat het voor raamovereenkomsten bedoeld is. Voor de leverantie van beplantingen binnen raamovereenkomsten kun je hoofdcode 51.42.14 gebruiken.

Monique: Als ik voor iedere boom en plant een aparte bestekspost moet opnemen, wordt mijn raamovereenkomst wel erg dik. Kan ik niet naar mijn leverantielijst verwijzen?

Erik: Je kunt voor iedere boom of plant een afzonderlijke bestekspost opnemen in de raamovereenkomst, maar je mag ook verwijzen naar een plantlijst. Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat er 100 bomen van verschillende soorten in de leverantielijst zijn opgenomen. Je neemt dan in de bestekspost de leverantie van 100 stuks bomen op en verwijst naar de leverantielijst. De inschrijver kan hier dan de gemiddelde prijs opnemen, zodat zijn totaalbedrag weer aansluit op de totaalsom van de leverantielijst. De inschrijver voegt de leverantielijst bij zijn inschrijving. Je moet wel in de inschrijfleidraad regelen dat de inschrijvende partijen een ingevulde leverantielijst indienen bij de inschrijving.

In de deelopdrachten kun je de specifieke soorten benomen die je in de deelopdracht wilt aanbrengen. De inschrijver gebruikt dan bij de prijsvorming van de deelopdracht de prijzen uit de leverantielijst.

Monique: Dus op die manier mag ik wel naar mijn leverantielijst verwijzen?

Erik: Ja, maar let er wel op dat de leverantielijst aansluit bij de daadwerkelijk te verwachten leveranties. Dit staat ook in de gids proportionaliteit; de hoeveelheden in een raamovereenkomst moeten wel gegrond zijn.

Monique: Dat heb ik eerder gehoord, maar wij hebben de hoeveelheden op basis van de afgelopen 3 jaar bepaald.

Erik: Dat is inderdaad een prima onderbouwing.

Monique: Bedankt, ik ga aan de slag!

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier.

Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). Je kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.