Nieuwsbericht

Bijeenkomst 8 mei 2025: Duurzaamheidsambities praktisch toepasbaar in de fysieke leefomgeving 

Profielfoto van Barbara Hasselaar
28 oktober 2024 | 3 minuten lezen

Mooi hè, al die duurzaamheidsambities? We kunnen er boeken vol over schrijven. Want we zijn het er allemaal over eens dat we duurzamer moeten werken. Helaas is dat nog niet zo simpel en voelt het als een extra uitdaging boven op je huidige werkzaamheden. 

Wat als we het nu eenvoudiger kunnen maken en ervoor zorgen dat duurzaamheid wordt verweven in de al bestaande toegepaste gereedschappen en hulpmiddelen die jij gebruikt bij je dagelijkse werkzaamheden? We nodigen je dan ook van harte uit voor de bijeenkomst op 8 mei 2025 bij CROW in Ede om hierover mee te praten en denken! 

Bijdrage van CROW aan duurzaamheidsambities 
CROW Essit is het kennisnetwerk voor het beheer van de fysieke leefomgeving en organiseert verschillende inhoudelijke themabijeenkomsten, waaronder de bijeenkomst 'Vertaling van ambities naar duurzaam beheer in de praktijk'. Directeur Pieter Litjens trapt deze middag af en laat zien hoe de duurzaamheidsambities voor 2030 een plek krijgen in de wereld van CROW. Medewerkers van CROW vertellen hoe zij meewerken aan de verduurzaming van beherend Nederland vanuit verschillende invalshoeken, waaronder de verduurzaming van de RAW-systematiek. 

We nemen de deelnemers mee in de laatste ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid in de openbare ruimte en vertellen welke passende gereedschappen CROW al heeft ontwikkeld om in te kunnen zetten. Zo ben je in één middag bijgepraat over de mogelijkheden en ontwikkelingen. 

Duurzaamheid op basis van het iAMPro-model voor assetmanagement 
Als beheerder of beleidsmedewerker van de fysieke leefomgeving heb je ongetwijfeld te maken met RAW-bestekken, de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte en hou je je bezig met biodiversiteit of de verduurzaming van de infrastructuur. 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we duurzaamheid dan ook koppelen aan het iAMPro-model voor assetmanagement. Assetmanagement helpt je concrete afwegingen te maken tussen de kosten, prestaties en risico’s in je projecten. Voor afwegingen op het gebied van duurzaamheid is dit ook zeer relevant. We nemen je mee in hoe dit in zijn werk gaat. 

Aanpak Duurzaam GWW 
De Aanpak Duurzaam GWW bestaat uit vijf stappen die worden doorlopen in opeenvolgende fases van een project. In elke fase biedt Duurzaam GWW ondersteunende instrumenten aan. Tijdens de themabijeenkomst zoomen we in op het Ambitieweb en het Dashboard Monitoring

Verduurzaming RAW 
Natuurlijk mag de verduurzaming van de RAW-systematiek niet ontbreken. Als beheerder heb je er alle belang bij dat de juiste informatie goed wordt vastgelegd in de RAW-bestekken. Eenzelfde taal spreken en je duurzaamheidsambities goed (laten) vastleggen zorgt voor versnelling in de opgaven. 

Biodiversiteit 
Biodiversiteit is een interessant thema, maar ook een uitdaging om goede afspraken over te maken. Tijdens deze sessie vertellen we meer over de lopende initiatieven van CROW op dit vlak. 

Waar ga je mee naar huis 
Na deze middag ben je op de hoogte van de gereedschappen die CROW heeft en nog aan het ontwikkelen is om duurzaamheidsaspecten praktische toepasbaar te maken in jouw werk. Je hebt inzicht gekregen hoe je duurzaamheid kunt koppelen aan het iAMPro-model voor assetmanagement en je hebt kennis en ervaring uitgewisseld met andere deelnemers.Een waardevolle middag als het gaat om de vertaling van duurzaamheidsambities naar je dagelijks werk. 

Voor wie 
Deze bijeenkomst is voor beheerders, beleidsadviseurs, assetmanagers, projectleiders en adviseurs van decentrale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen), Rijkswaterstaat en adviesbureaus, werkzaam in de openbare ruimte en infrastructuur. Tijdens deze middag ligt de focus niet op technische projecten of duurzame mobiliteit. Het dagelijks beheer in de fysieke leefomgeving staat centraal. 

Aanmelden 
Als partner van CROW Essit kun je gratis deelnemen. Hier kun je direct aanmelden. 
Even checken of jouw organisatie partner is? 
Dat kan hier: 
- Overheden 
- Bedrijven 

Geen partner, dan zijn de kosten voor deelname €395,-