Toepassen hergebruikte onderdelen speeltoestellen in de RAW-systematiek
Het speeldepot Rotterdam bestaat al 15 jaar. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Dit komt omdat voorheen het thema 'spelen' geen hoofdtaak was bij Rotterdam. Tegenwoordig is er een heel team bezig met het thema spelen en zetten zij gezamenlijk de koers uit voor de hele gemeente. Er is nu veel meer kennis en ervaring gebundeld op één plaats. Daarnaast worden speelplekken geclusterd, zo kan op een plek meer variatie in speelaanleidingen kunt bieden voor jong en oud jong
Dat er een visie zit achter het circulair speeldepot legt beheerder Peter Roubus uit.
Door in het beheer de juiste keuzes en slimme combinaties te maken, wil de gemeente Rotterdam de stad toekomstbestendig maken. Een sprekend voorbeeld hiervan is het speeldepot, waar gebruikte en deels versleten toestellen worden gestald. Onderdelen van speeltoestellen worden gebruikt voor reparaties en vormen een aanvulling op bestaande en nieuwe speelplekken.
Ook kijkt men anders naar een functie van een speeltoestel. Zo kan een oud onderdeel van een skatebaantje of schommel ook hergebruikt worden met een ander doel of speelaanleiding.
Het hele interview is te lezen op Stad en Groen.nl (Bron)
RAW deelhoofdstuk 71.1 Speeltoestellen
In de RAW-systematiek is ook een hoofdstuk opgenomen over speeltoestellen, dat is deelhoofdstuk 71.1. Hierin zijn technische bepalingen opgenomen voor o.a. het plaatsen, herplaatsen, inspecteren etc van speeltoestellen. Hiermee kun je dus ook bij circulair hergebruik van speeltoestellen de wijze waarop dit moet gebeuren goed afspreken en vastleggen.
OPROEP: Heb jij voorbeeld bestekteksten voor het hergebruik van speeltoestellen? Neem dan contact op met Barbara.Hasselaar@crow.nl als je deze met ons wilt delen! Alvast dank.