Nieuwsbericht

Welke normen vormen de wettelijke basis voor CE markering van bouwproducten?

Profielfoto van Jacques van den Hoorn
14 november 2022 | 1 minuut lezen

Normen komen over het algemeen tot stand omdat belanghebbende partijen afspraken wensen vast te leggen. In de basis zijn normen vrijwillige documenten die van toepassing kunnen worden verklaard bij afspraken tussen twee of meer partijen (en schriftelijk worden vastgelegd). Het betreft hierbij privaatrechtelijke afspraken. Een belangrijke uitzondering op deze regel vormen geharmoniseerde Europese productnormen die zijn geciteerd in het ‘Official Journal of the European Union’ (OJEU). Deze normen vormen de (wettelijke) basis voor CE‑markering van bouwproducten.

Geharmoniseerde Europese productnormen geciteerd in het OJEU maken (door de citatie) onderdeel uit van de Europese wet- en regelgeving en zijn daarmee publiekrechtelijke documenten. Deze normen worden geciteerd met het jaartal van vrijgave voor publicatie door CEN (Comité Européen de Normalisation). De werkelijke publicatie vindt niet plaats door CEN, maar door de nationale normalisatie instituten die zijn aangesloten bij CEN. Voor Nederland is dit NEN. In principe zijn de nationale normalisatie instituten verplicht om binnen zes maanden de normen opgesteld binnen CEN te publiceren en gelijkluidende en/of strijdige normen in te trekken. Deze vertraging kan tot gevolg hebben dat er op het voorblad van een geharmoniseerde norm uitgegeven door NEN een ander jaartal staat. Enkele bladzijden verder, waar het binnen CEN-verband opgestelde document begint wordt het jaartal, zoals in het OJEU vermeld aangegeven. Ditzelfde principe geldt ook voor eventuele correctiebladen en amendementen.

Conform het bovenstaande wordt bij het verschijnen van een nieuwe versie van een dergelijke norm, die dan nog de status heeft van kandidaat geharmoniseerde Europese productnormen de oude versie met eventuele correctiebladen en amendementen ingetrokken. Let op! Zo lang deze nieuwe versie van de norm niet is geciteerd in het OJEU blijft de oude, door de nationale normalisatie instituten ingetrokken norm, de wettelijkje basis voor CE‑markering.

Opmerking: Eenvoudig gezegd (juridisch mogelijk niet 100% waterdicht) kan worden gesteld dat binnen CEN kandidaat geharmoniseerde Europese productnormen worden opgesteld die dan nog een privaatrechtelijk karakter hebben. Door citatie van de betreffende norm in het OJEU wordt het betreffende document een geharmoniseerde Europese productnorm met een publiekrechtelijk karakter.

Voor de duidelijkheid vermelden we hier dat vaak wordt gesproken over EN-normen (Europese Normen). EN‑normen worden echter nooit als zodanig officieel gepubliceerd. Als een nationaal normalisatie instituut een EN publiceert wordt deze altijd voorzien van de ‘voorloop’ van het betreffende land. Voor Nederland wordt het NEN-EN en voor Duitsland bijvoorbeeld DIN-EN.

Bekijk hier het naslag Productnormen OJEU