Nieuwsbericht

Gouda registreert 150.000ste RAW-bestek

Profielfoto van Dik Berkheij
23 januari 2025 | 2 minuten lezen

Een mijlpaal voor de RAW-systematiek: onlangs is het 150.000ste bestek bij CROW geregistreerd. De eer is aan de gemeente Gouda. We gingen langs om deze bijzondere mijlpaal samen met de gemeente te vieren met een mooie RAW-taart. 

De gemeente Gouda is een zeer actief gebruiker van de RAW-systematiek. In de afgelopen vijf jaar heeft de gemeente voor bij elkaar ruim 63 miljoen euro aan opdrachten op basis van RAW-bestekken en -raamovereenkomsten in de markt gezet. Ook op dit moment is een aantal grote projecten in uitvoering. De 150.000ste bestekregistratie heeft betrekking op het vervangen van een walmuur in de Jeruzalemstraat, een bestek dat nog in voorbereiding is en nog moet worden aanbesteed. 

Dezelfde taal
"Het is fijn werken met de RAW-systematiek", zegt Marcel Swagemakers, die bij de gemeente Gouda werkt als specialist projectmanagementondersteuning op de afdeling Projecten openbare ruimte. "Iedereen - bestekschrijvers, projectleiders, directievoerders, toezichthouders en aannemers - kent deze systematiek en spreekt dezelfde taal. Door gebruik te maken van de RAW-systematiek, is ook de besteksadministratie betrekkelijk eenvoudig te doen door onze directievoerders en toezichthouders. De besteksoftware is afgestemd op de calculatie- en administratiesoftware zodat RAW-bestekken daarin geïmporteerd kunnen worden." 

Als regiegemeente laat Gouda al haar RAW-bestekken en -raamovereenkomsten opstellen door allerlei verschillende marktpartijen. "Om al deze partijen de juiste Goudse uitgangspunten mee te kunnen geven, stellen wij ons Moederbestek beschikbaar", legt Marcel Swagemakers, die ook dit Moederbestek in beheer heeft, uit. "Op basis van de RAW-systematiek kunnen wij daarin op de daarvoor bedoelde plekken in het bestek onze algemene Goudse eisen, voorwaarden en bepalingen vastleggen. Ook staat in ons Moederbestek een aantal besteksposten waarin we bepaalde Goudse standaard uitvoeringsdetails hebben beschreven. Die zijn gebaseerd op onze Leidraad voor de Inrichting van de Openbare Ruimte (LIOR). Onze opdrachtnemers hoeven dan niet ieder voor zich daarvoor besteksposten te bedenken. De hoofdstukindeling is ook voorgeschreven. Daardoor heeft ieder bestek, ongeacht welk bureau het heeft geschreven, dezelfde opbouw. Dat is handig voor onze eigen directievoerders en toezichthouders die de uitvoering van de werken buiten begeleiden." 

RAW groeit door
De 150.000ste besteksregistratie laat zien dat RAW nog steeds in de lift zit, ziet Dik Berkheij, kenniswerker binnen het team RAW van CROW. "Ooit dacht men dat het allemaal steeds minder zou worden, maar niets is minder waar. Met de bijdragen van onder andere de gemeente Gouda zijn we nu weer druk bezig de systematiek uit te bouwen. Er lopen veel werkgroepen en er zijn veel nieuwe teksten in de maak."

Wat volgens Dik de kracht is van RAW? "Alle aanbestedingen zijn eenduidig, aannemers weten precies wat ze moeten maken, waar en hoeveel. Ook kunnen ze eenduidig afprijzen. Aanbestedende partijen kunnen verschillende inschrijvingen goed vergelijken. Ook de afrekenmethode is gestandaardiseerd. Het is een hele eenduidige systematiek die al meer dan 50 jaar in de markt staat en nog steeds groeit en wordt doorontwikkeld." 

2025 is opnieuw een jaar vol RAW-plannen. Naast alle inspanningen om de systematiek te verduurzamen, verschijnt op 30 september weer de nieuwe RAW Jaarversie 2025. Ter gelegenheid daarvan organiseren we op diezelfde dag het RAW Congres. Zet die datum dus alvast in je agenda en houd RAW.nl in de gaten voor updates over het programma en om je tijdig aan te melden. 


Marcel Swagemakers (links) en Dik Berkheij