Nieuwsbericht

Duurzaam baggeren, kan dat?

Profielfoto van Barbara Hasselaar
25 september 2024 | 1 minuut lezen

Dit eerste artikel gaat over Schoon en emissieloos baggeren, en ja dat kan dus. Jasper van Gestel van Waterschap Rivierenland en Harm-Jan Wilzing van de provincie Groningen vertellen over hun ervaringen met het toepassen van de marktvisie en het gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) en de kunst van zero-emissie.

Waarom duurzaam baggeren?

In het Klimaatakkoord – de Nederlandse uitwerking van het Parijsakkoord – zijn afspraken gemaakt om in aanloop naar en in 2030 zo volledig mogelijk klimaatneutraal en circulair te werken in projecten in de Grond- Weg- en Waterbouwsector (GWW) en dus ook in baggerwerkzaamheden. Dit sluit aan bij de beleidsafspraken rondom het schone lucht akkoord en reductie van stikstofoxides. De ambities voor een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur zijn door het merendeel van de overheden (Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten) overgenomen in hun eigen beleidskaders. Zo heeft Waterschap Rivierenland dit verwerkt in het Waterbeheerprogramma 2022-2027 en heeft provincie Groningen dit toegevoegd aan de Klimaatagenda Provincie Groningen 2030. 

Benieuwd naar tips voor schoner en meer emissieloos baggeren? Of wil je meer weten over de marktvisie en inkoopstrategie duurzaam baggeren?

Lees dan het het hele artikel.

RAW en Baggerwerken

In de Standaard RAW Bepalingen is het hoofdstuk 18 Baggerwerken opgenomen.
Dit hoofdstuk kan gebruikt worden om praktische invulling te geven aan hoe baggerwerken moeten worden uitgevoerd. In het kader van verduurzaming kunnen ontwikkelingen hierin ook worden verwerkt en opgenomen in een bestek.

Vervolgartikelen