Gezamenlijk de omslag naar duurzame infrastructuur versnellen
CROW is blij dat het programma klimaatneutrale en circulaire infrastructuur (KCI) van het ministerie een nieuwe fase ingaat: van optuigen en structureren naar daadwerkelijk doen. 'CROW wil duurzaamheid praktisch toepassen in concrete projecten.'
Overheden en bouwbedrijven zijn volop bezig met het verduurzamen van de infrastructuur. Het Rijk, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (Unie) hebben afspraken gemaakt om de omslag naar klimaatneutrale en circulaire infraprojecten gezamenlijk te versnellen.
De ondertekening van die afspraken vond plaats tijdens de bijeenkomst ‘Klimaatneutrale en Circulaire Infra; gewoon doen!’, waarbij de handtekeningen onder de samenwerking symbolisch werden gezet op een viaduct van de A9 bij Amstelveen. Een viaduct waarvan de liggers worden hergebruikt in nieuwe infrastructuur.
RAW
CROW-directeur Pieter Litjens gaf tijdens de bijeenkomst aan dat CROW ook de versnelling in gaat. 'We zetten nu nog meer in op versneld verduurzamen van de hoofdstukken in de RAW. Hiermee richten we ons met name op het meenemen van de grote groep opdrachtgevers die vertrouwen op de door CROW gevalideerde kennis.
Ook vertelde Litjes dat we niet alles tegelijk kunnen. 'We hebben geluisterd naar de sector en die hoofdstukken geselecteerd waarin de impact het grootst is. Daar beginnen we mee na de zomer. Het gaat hierbij om hoofdstukken waarin veel gewerkt wordt met asfalt, beton en staal. En hoofdstukken met een grote materieelinzet. "
De sector
Litjens had ook nog een boodschap voor de sector: ’Als CROW maken we ruimte voor deze versnelling. Tegelijkertijd moet de expertise van de sector komen. Dat betekent enerzijds dat we van jullie moeten horen waar de kansen zitten en waar de knelpunten. Anderzijds doen we dus ook een intensiever beroep op jullie om een bijdrage te leveren aan de werkgroepen.’
Hulp NL Ingenieurs
Op initiatief van ingenieursbureau Antea organiseert NL Ingenieurs na de zomer een bijeenkomst specifiek om de kennis van de gezamenlijke ingenieursbureaus te bundelen en van daaruit concrete voorstellen te doen van waar de RAW verduurzaamd kan en moet worden. Dergelijke initiatieven kunnen ons enorm helpen om de snelheid te maken die nodig is.
Zie ook
- Nieuwe fase voor klimaatneutrale en circulaire infrastructuur (duurzaamgww.nl)
https://www.duurzaamgww.nl/nieuws/213-nieuwe-fase-voor-klimaatneutrale-en-circulaire-infrastructuur - Zelf aan de slag met de Aanpak Duurzaam GWW?
https://www.duurzaamgww.nl/aan-de-slag
Of liever met hulp van een expert?
https://www.duurzaamgww.nl/aan-de-slag/startpakket
Nu al je RAW bestek verduurzamen?
https://www.raw.nl/thema/raw-en-duurzaamheid
https://moederbestek.nl/
Voor extra informatie: www.duurzame-infra.nl.