Nieuwsbericht

Cursus RAW Raamovereenkomsten is vernieuwd

Profielfoto van Lars Birkholz
13 januari 2025 | 3 minuten lezen

Overzichtelijker, interactiever en beter aansluitend bij de praktijk. Dat is in een notendop de verbeterslag die is gemaakt met de herziene cursus RAW Raamovereenkomsten. Op basis van de eerste evaluaties lijkt de vernieuwde opzet goed aan te slaan. 

De cursus RAW Raamovereenkomsten heeft een beetje een bijzondere positie binnen het RAW-cursusportfolio. Het is een specialisatie voor wie zich in zijn werk specifiek met raamovereenkomsten bezighoudt, anders dan bijvoorbeeld de algemenere cursussen rondom RAW en UAV. Deelname heeft ook eigenlijk alleen zin voor cursisten die al een solide basis hebben aan RAW-kennis en -ervaring. De UAV – waar de hele RAW-systematiek op rust – komt bijvoorbeeld amper aan bod. Er wordt van uitgegaan dat de cursist die kennis beheerst. 

Door het specialistische karakter staat de cursus Raamovereenkomsten gemiddeld drie tot vier keer per jaar op het programma los van incompany-trainingen.  De evaluaties gaven voldoende aanleiding om werk te maken van een algehele herziening. Zowel qua inhoud als qua werkvormen gaven cursisten aan graag dingen anders te zien. 

Hak op de tak 
De ‘oude’ cursus Raamovereenkomsten ging een beetje van ‘de hak op de tak’, vertelt Lars Birkholz, een van de RAW-docenten binnen CROW. “Eén van de eerste sheets in de presentatie leidde al tot zoveel vervolgvragen, dat daarna allerlei onderwerpen van verderop in de cursus al voorbijkwamen. In de nieuwe cursus hebben we het werkproces van de opdrachtgever en aannemer als uitgangspunt genomen. Zo komt alles voorbij in de volgorde zoals je dat ook in de praktijk tegenkomt als je ermee aan de slag gaat.” 

Cursisten krijgen aan het begin van de cursusdag 19 kaartjes die ze op volgorde moeten neerleggen, en die samen het hele werkproces voor het werken met een raamovereenkomst weergeven. Daarmee ligt gelijk het programma voor de rest van de dag klaar. Naast deze logischere volgorde is de nieuwe cursus ook completer. Zo komen onderwerpen als aanbestedingen en contractbeheersing er uitgebreider in terug. Ook zijn veelvoorkomende vragen in de RAW-helpdesk onder de loep genomen en waar nodig in het cursusmateriaal verwerkt. 

Oefenvormen 
Op basis van de evaluaties zijn ook de werkvormen aangepast. Cursisten gaven soms aan Raamovereenkomsten te ervaren als een ‘pittige dag’ met veel ‘zenden’. In plaats van lange stukken uitleg van de theorie met enkele grote opdrachten gedurende de dag, wordt nu gekozen voor veel meer kleinere opdrachtjes tussendoor. Soms wordt een onderwerp bijvoorbeeld begonnen met een vraag, waarover cursisten eerst in kleine groepjes sparren. Lars: “We gooien ze dan eerst even in het diepe. Daarna komt de toelichting.” Door deze afwisseling met meer, maar kortere opdrachten, is de cursus interactiever. 

Door de betere samenhang van de nieuwe cursusopzet is de verwachting dat cursisten de inhoud beter kunnen vertalen naar hun eigen werk. De cursus is nog maar een paar keer gegeven, maar de resultaten van de eerste evaluaties wijzen erop dat die verwachting uitkomt. Deelnemers laten weten dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen en dat de cursus goed aansluit op hun werkzaamheden. 

De wijze waarop de cursus Raamovereenkomsten is aangepast wordt deels ook doorgevoerd bij andere cursussen, vertelt Mirjam Wester, als educatief uitgever binnen CROW verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma. “De stap van vooral kennis delen naar meer toepassingsbevordering gaan we ook bij andere cursussen maken. Ook het meer uitwisselen van ervaringen, door het vaker samenwerken tijdens de cursusdag, is iets wat we doortrekken in alle cursussen die we vernieuwen.”  

Raamovereenkomsten mogen dan een specifieke plek innemen binnen de RAW-systematiek, het is een van de onderwerpen waarover de RAW-helpdesk veel vragen ziet binnenkomen. Veel aannemers kloppen bij de helpdesk aan op het moment dat ze in de uitvoering tegen een probleem aanlopen. Het volgen van de cursus helpt bij het beter begrijpen van de systematiek die erachter zit, en kan daardoor niet alleen die ene specifieke vraag, maar ook toekomstige vragen en obstakels voorkomen. 

“De cursus is voor zowel opdrachtgevers als aannemers waardevol”, benadrukt Mirjam dan ook. “Momenteel zien we nog vooral opdrachtgevers deelnemen. Maar juist ook voor een aannemer brengt het werken met raamovereenkomsten bepaalde risico’s met zich mee. Als aannemers en opdrachtgevers elkaar tegenkomen tijdens zo’n cursusdag, samen de systematiek leren begrijpen en ervaringen uitwisselen, krijgen ze ook meer wederzijds begrip voor elkaars positie en handelen tijdens een project.” 

Nieuw leerplan 
De leerlijn voor de RAW-cursussen is onlangs vernieuwd. Raamovereenkomsten valt daarbij onder het kopje ‘specialiseren’. Wie de basiscursussen UAV en RAW heeft gevolgd en werkt met raamovereenkomsten, kan zich inschrijven voor deze cursus. Bekijk hier het nieuwe leerplan RAW en UAV.   

De cursus wordt gegeven op 8 april bij Van der Valk Zwolle en op 11 september in Veenendaal. Hier vind je meer informatie en kun je direct inschrijven.