Zorgvuldig frezen, hoe dan? En hoe opgelost in de RAW-systematiek?
Gezien een aantal vragen die wij via de RAW helpdesk hebben ontvangen willen wij graag nadere toelichting geven op een wijziging rondom het thema frezen in de jaarlijkse release van 2022. In de release 2022 van de RAW zijn de resultaatsbeschrijvingen voor het frezen van asfalt 81.02.01 en 81.02.11 in detail gewijzigd. Reden? In de praktijk blijkt dat de oude beschrijvingen niet volledig of onjuist worden gebruikt. Daar is in de RAW-handleiding (zie de Kennisbank) een toelichting op gegeven.
Om zorgvuldig te kunnen frezen moet de aannemer op de hoogte zijn van de bestaande situatie, laagdiktes enzovoort, maar ook van de samenstelling van het asfalt. In het verleden werd voor het frezen veelal volstaan met een verwijzing naar een of meerdere als bijlage aan het bestek toegevoegde verhardingsonderzoeken. Theoretisch heeft de aannemer dan inderdaad alle benodigde informatie ter beschikking. Maar de aanwijzingstekst bij de frees-resultaatbeschrijvingen kent nóg een item dat de bestekschrijver moet invullen, namelijk de “Hoedanigheid van het asfalt”. En die werd meestal niet ingevuld. Of er werd volstaan met de simpele vermelding “teervrij” respectievelijk “teerhoudend”. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, want uit de titel van een resultaatsverplichting blijkt al of het te frezen materiaal ‘teervrij’, danwel ‘teerhoudend’ asfalt is.
Wat moet hier dan wel staan?
In het geval van teervrij asfalt is het voor de bepaling van de mogelijkheden voor hergebruik interessant om gegevens van de toegepaste steenslag te vermelden, maar bijvoorbeeld ook of er oppervlakbehandelingen, emulsieasfaltbeton, wapening en dergelijke aanwezig zijn.
Bij teerhoudend asfalt moet het gehalte PAK’s dat in het vrijkomende asfalt is aangetroffen worden vermeld, zodat de freeswerkzaamheden ARBO-technisch verantwoord uitgevoerd kunnen worden.
Hoe is dit nu in RAW opgelost
Inhoudelijk is er niets gewijzigd aan de desbetreffende resultaatsbeschrijvingen, maar om de bestekschrijver te helpen om voldoende informatie te verschaffen, zijn na de situering in de hoofdtekst ook de kopjes “Hoedanigheid van het asfalt: #” en “Resultaten (voor)onderzoek: #” als vaste tekst onder de hoofdtekst gezet. Elke bestekschrijver weet dat vaste tekst altijd in het bestek verschijnt (en niet mag, dus niet kán worden verwijderd) en weet ook dat op de plek van het “#” de gewenste informatie als vrije tekst in de resultaatsverplichting kan worden ingevoerd.
Achter “Hoedanigheid van het asfalt” is bij teerhoudend asfalt de extra aanwijzing gegeven dat hier tevens gegevens over aanwezige hoeveelheden polycyclisch aromatische koolwaterstoffen moeten worden vermeld. Bij “Resultaten (voor)onderzoek” luidt de aanwijzingstekst dat dit onderzoek overeenkomstig CROW-publicatie 210 “Richtlijn omgaan met vrijgekomen asfalt” moet gebeuren.
Verantwoording
We gaan ervan uit dat de doorgevoerde tekstuele wijzigingen in release 2022 van de RAW leiden tot betere, eenduidiger besteksposten. Uitgangspunten van de RAW-systematiek zijn immers (o.a.) dat “... de te verstrekken informatie in het bestek en andere documenten duidelijk en eenduidig dient te zijn en een duidelijke omschrijving bevatten van de rechten en verplichtingen van de contractpartners, maar ook bruikbaar zijn voor gebruik ten behoeve van ontwerp, calculatie, uitvoering en bedrijfshuishouding.” Én “... dat de besteksinformatie wordt gegeven in kostenhomogene onderdelen, die uitvoeringsgericht beschreven zijn.”