Nieuwsbericht

Best Practice brengt kennis schuimbitumenstabilisatie bij elkaar

Profielfoto van Mark van der Sluys
24 april 2025 | 2 minuten lezen

De beschikbare kennis over schuimbitumenstabilisatie als wegfundering is vanaf nu overzichtelijk bij elkaar te vinden. Marktpartijen hebben daartoe samen de Best Practice Schuimbitumenstabilisatie samengesteld. Deze nieuwe publicatie is nu gratis te downloaden.

Schuimbitumenstabilisaties worden sinds de jaren negentig als wegfundering toegepast in Nederland. Er is in de loop der tijd door wegbeheerders, wegbouwkundige ontwerpers en aannemers veel kennis opgedaan met dit type fundering. Deze kennis is nog steeds goed bruikbaar, maar was tot nu toe niet of niet gemakkelijk toegankelijk en vindbaar. Daarom is in 2022 een taakgroep opgericht om de huidige kennis en ervaring met schuimbitumenstabilisaties in een publicatie vast te leggen. De Best Practice Schuimbitumenstabilisatie is daarvan het resultaat.

Wat is schuimbitumenstabilisatie?

In de wegenbouw worden verschillende soorten funderingsmaterialen toegepast. Een schuimbitumenstabilisatie is er daar een van, en bestaat uit een mengsel van aggregaat, cement en schuimbitumen.

De Best Practice bestaat uit zes hoofdstukken, waarin de verschillende stappen worden beschreven: van bouwstofkeuze tot kwaliteitsborging als het product eenmaal in een weg is verwerkt. De publicatie is bedoeld voor wegbeheerders, wegbouwkundige ontwerpers en aannemers.

De Best Practice Schuimbitumenstabilisatie is het resultaat van de wens van marktpartijen om de kennis en ervaring in Nederland met schuimbitumenstabilisaties vast te leggen. Enkele jaren terug gebeurde dit ook al voor asfaltgranulaatcement, met de Best Practice AGRAC in opdracht van Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland. De inhoud van de publicatie is gebaseerd op de bereikte overeenstemming ten tijde van opstellen. Verdere onderzoeken en praktijkervaringen moeten aantonen of deze publicatie volstaat of dat deze in de toekomst met nieuwe inzichten bijgewerkt moet worden.

Werkgroepleden gezocht voor RAW-herziening

De publicatie is opgesteld door marktpartijen. Namens CROW zaten RAW-kenniswerkers Mark van der Sluys en Maurice Wielink aan tafel met een ondersteunende rol. De Best Practice dient als basis voor de herziening van RAW-deelhoofdstuk 80.2 Gebonden Funderingen, waarvan schuimbitumenstabilisatie een onderdeel is. De werkgroep voor de herziening van dit RAW-deelhoofdstuk begint naar verwachting eind dit jaar.

Voor de herziening van de RAW-teksten wordt zoals gebruikelijk een paritaire werkgroep samengesteld. Hiervoor zijn we nog op zoek naar leden. Omdat de Best Practice volledig door marktpartijen is samengesteld, zijn we in het bijzonder op zoek naar opdrachtgevers die willen bijdragen aan de herziening van het RAW-deelhoofdstuk. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan bij Mark van der Sluys.