Nieuwsbericht

Heijmans verwelkomt RAW-gebruikersmiddag: 'Innovatie en standaardisatie moeten hand in hand gaan'

Profielfoto van Amnon Vogel
22 april 2025 | 3 minuten lezen

De RAW-gebruikersmiddagen komen er weer aan en staan dit jaar in het teken van het thema Terug naar de Standaard. Bouwbedrijf Heijmans is gastheer van de bijeenkomst die op 22 mei plaatsvindt. Maaike van Tiel, adviseur duurzaamheid bij het regiobedrijf van Heijmans infra, vertelt wat de RAW-systematiek voor Heijmans betekent en wat zij verwacht van de gebruikersmiddag.

Heijmans is vooral bekend van de grote Rijkswaterstaat-werken die je langs de snelweg tegenkomt. Maar de werkzaamheden zijn veel breder. Met het regiobedrijf, waar Maaike van Tiel als adviseur duurzaamheid werkt, worden juist vooral opdrachtgevers zoals provincies en gemeenten bediend. "Dat is een heel ander speelveld dan de grote Rijkswaterstaat-projecten", vertelt Van Tiel. "Die hebben vaak een lange tender- en uitvoertijd. Bij het regiobedrijf hebben we te maken met een hogere doorloopsnelheid, meer klanten, meer offertes en ook meer vragen." Volgens Van Tiel vergissen mensen zich weleens in de diversiteit van Heijmans' werkzaamheden: "Men ziet ons op de snelweg, maar we zijn overal in Nederland aan het werk in alle facetten van de GWW-markt."

RAW als bewezen techniek

De RAW-systematiek wordt binnen Heijmans op meerdere manieren gebruikt. De meest voor de hand liggende is als de klant het voorschrijft, wat zeker bij de projecten van het regiobedrijf vaak het geval is. Gemeenten maken immers veel, soms bijna uitsluitend gebruik van RAW-bestekken. "Daarnaast werken we veel met bouwteams", vervolgt Van Tiel. "Een RAW-bestek kan daarvan het eindproduct zijn." Tot slot geldt de RAW-systematiek breed in de sector als referentiekader, zelfs binnen UAV-GC-projecten. Voor bijvoorbeeld de inzet van proeven staat ook in geïntegreerde contracten vaak: 'zie RAW'. Dit zegt volgens Van Tiel veel over de status van de RAW-systematiek. "Als het in RAW staat, is het goed. Het is een soort kwaliteitsstempel waar geen discussie over is."

Van Tiel benadrukt wel dat Heijmans een voorkeur heeft voor RAW-bestekken met bijvoorbeeld een EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) of BPKV (Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding). "Onze focus ligt niet op de laagste prijs, maar op het leveren van toegevoegde waarde en de beste oplossing voor onze opdrachtgevers. We hebben er daarom graag een kwaliteitscomponent erbij."

Vooral voor de techneuten biedt RAW veel duidelijkheid. Van Tiel: "Voor hen is het superfijn dat precies staat opgeschreven wat je moet doen. Het helpt in de snelheid waarmee je door projecten heengaat. Ik snap heel goed dat gemeenten RAW vaak voorschrijven."

Terug naar de Standaard

Het thema van de gebruikersmiddag is 'Terug naar de Standaard'. Binnen CROW zien we nog veel afwijkingen van de RAW-systematiek. Dat brengt risico's met zich mee, omdat daarmee de door opdrachtgevers en aannemers gezamenlijk vastgestelde afspraken in het geding komen. Tijdens de gebruikersmiddag willen we onder meer onderzoeken waarom er wordt afgeweken en of dat voorkomen kan worden.

Van Tiel beaamt dat onnodig afwijken tot verwarring leidt en hecht eraan de Standaard RAW Bepalingen als basis te hanteren. Tegelijkertijd ziet ze in de praktijk dat afwijken soms onvermijdelijk is, met name voor het toepassen van innovaties. "RAW is door alle belangen soms trager in het verwerken van nieuwe innovaties. Het Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) bijvoorbeeld is door iedereen besproken, gevalideerd en ondertekend, maar voordat het in de RAW-systematiek staat gaat er meer tijd overheen, door het grondige controleproces."

Boodschappenlijstje in de supermarkt

Ze benadrukt echter dat standaardisatie en innovatie in balans moeten zijn. Ze vergelijkt de systematiek met boodschappen doen in de supermarkt. "RAW-bestekken zijn een beproefd concept dat veel zekerheid biedt. Het is als een boodschappenlijstje - zonder weet je niet waar je moet beginnen in de supermarkt. Tegelijkertijd moeten we ruimte houden voor vernieuwing."

Verantwoordelijkheid van koplopers

Van de aanstaande RAW-gebruikersmiddag verwacht Van Tiel vooral waardevolle gesprekken over het juiste gebruik van de RAW-systematiek in combinatie met nieuwe innovaties en ontwikkelingen, onder meer op het gebied van duurzaamheid. "Daarnaast is het gewoon altijd fijn en ook gezellig om met het netwerk bij elkaar te komen." Toen haar gevraagd werd om deze middag te hosten, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. "Als grotere aannemer in de markt hebben we een verantwoordelijkheid om de sector verder te helpen. Als duurzame aanvoerder moeten we andere partijen meenemen in ontwikkelingen."

Volledig volgeboekt

Naast de RAW-gebruikersmiddag bij Heijmans op 22 mei organiseren we deze middag ook op 20 mei bij de gemeente Amsterdam en op 5 juni bij CROW in Ede. Alle drie de bijeenkomsten zijn al volgeboekt. Heb je geen plekje kunnen bemachtigen, mail dan je gegevens naar congressen@crow.nl om op de wachtlijst gezet te worden. Geef hierbij aan op welke datum je graag wilt deelnemen en als er een plekje beschikbaar komt, dan nemen we contact met je op.