Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Eenheidsprijs of prijs per eenheid?

Profielfoto van Jacques Teunissen
6 januari 2025 | 2 minuten lezen

Niet alle vragen die bij de RAW-helpdesk binnen komen zijn meteen zeer inhoudelijke vragen. Soms komt er ook wel eens eens een vraag binnen over de systematiek zelf. Zo ook de volgende vraag over eenheidsprijs of prijs per eenheid?
In deze rubriek een antwoord op deze vraag.

Met Jacques Teunissen, Helpdesk CROW, goedemorgen.
 
Hoi, ik heb eigenlijk geen ‘echte’ vraag voor jullie helpdesk, maar mag ik toch iets vragen?
 
Ja hoor dat mag.

Ik word door een van mijn collega’s regelmatig gecorrigeerd als ik het heb over ‘eenheidsprijzen’ in RAW. Ik zeg dat fout volgens hem. Hij zegt dat het in RAW over ‘prijzen per eenheid’ gaat. Maakt dat verschil?
 
Nou, een beetje gelijk heeft je collega wel. In de Standaard RAW Bepalingen kom je wel de term ‘prijs per eenheid’ tegen, maar niet de term ‘eenheidsprijs’. Ook op de RAW-inschrijvingsstaat wordt gebruik gemaakt van de term ‘prijs per eenheid’.
 
Hmmm, maar is er dan ook ‘echt’ verschil?
 
Ja, dat is er wel degelijk. In RAW hanteren we ‘prijs per eenheid’ omdat het uitgangspunt is dat elke eenheid behorend bij een bestekspost, nagenoeg dezelfde prijs heeft. Dezelfde prijs per eenheid dus. Dit noemen we in RAW ‘kostenhomogeen’.

Een ‘eenheidsprijs’ betekent dat verschillende soorten eenheden voor dezelfde prijs worden opgenomen. Dat gaat dus een stapje verder.
 
Alles voor dezelfde prijs? Kun je daar dan een voorbeeld van geven?
 
Tja, een voorbeeld?  Nou, neem een sportkantine. Daar verkopen ze tien soorten frisdrank. Elke soort heeft zijn eigen kostprijs, maar ze verkopen alle drankjes voor dezelfde prijs. Bijvoorbeeld alles voor één euro. Dan geldt er dus een eenheidsprijs. Eén prijs voor alle soorten.
 
Aha, maar waarom zouden we dat voor RAW niet willen?
 
Kijk, toch nog een ‘echte’ vraag. In RAW geldt de ‘prijs per eenheid’ veelal ook als basis voor het verrekenen van eventueel meer en minder werk. Aangezien we afwijkingen willen verrekenen tegen de echte prijs en niet een gemiddelde prijs, hanteren we het uitgangspunt: elke eenheid voor de daarvoor geldende prijs. Het gaat bij werkzaamheden in onze sector nu eenmaal doorgaans niet om prijzen van één euro.
 
En als er wel verschillen zijn in de prijs per eenheid, maakt de bestekschrijver voor elk van de activiteiten een afzonderlijke bestekspost?
 
Precies!
 
Oei, nu moet ik dus toch mijn collega gelijk gaan geven.
 
Wees blij, in dit geval hoeft dat nog geen geld te kosten… Toch?

Stel je vraag

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.