Nieuwsbericht

Zo wordt RAW-hoofdstuk 25 Riolering verduurzaamd

Profielfoto van Marti Overbeek
17 oktober 2024 | 2 minuten lezen

RAW-hoofdstuk 25 Riolering wordt bij bijna elk werk wel gebruikt. De werkgroep die zich momenteel bezighoudt met de herziening hiervan richt zich voornamelijk op de verduurzaming ervan. Projectleider Marti Overbeek vertelt hoe de vernieuwingen RAW-gebruikers weer een stap verder helpen.

De verduurzaming van de RAW-systematiek is in volle gang. Om daar concreet invulling aan te geven is het van belang om te inventariseren in welke hoofdstukken veel winst te behalen valt. Bij hoofdstuk 25 Riolering is dat het geval, omdat er veel gebruikgemaakt wordt van beton. Deelhoofdstuk 25.01, waarin onder meer de aanleg van betonputten- en buizen wordt behandeld, komt binnenkort aan bod in de werkgroepoverleggen. “We verwachten daar veel te halen op het gebied van verduurzaming.”

Regenwater infiltreren
Een ander aspect heeft betrekking op het opvangen en infiltreren van regenwater. Dat gebeurt in de praktijk al jaren, maar een resultaatsbeschrijving in de RAW-systematiek is er nog niet voor. “Het is bestaande praktijk, iedereen heeft er wel zijn eigen systematiek voor ontwikkeld”, zegt Marti. “Elke gemeente omschrijft het nu iets anders, wij proberen daar een standaard voor neer te zetten. Dan weet je straks zeker dat die gedragen wordt door de markt.”

Het verwerken van dit onderwerp in de RAW-systematiek is een belangrijke verduurzamingsstap. “Het opvangen en infiltreren van regenwater is een stuk duurzamer dan het af te voeren, te vermengen met vuil water en 20 kilometer verderop bij een rioolwaterzuivering te reinigen. Daarom wordt het al jarenlang gestimuleerd om dit te doen.”

Hoe de vernieuwingen er precies uit gaan zien, dat is aan de werkgroep. Zo worden de verschillende manieren om te infiltreren – met kratten, buizen, kolken en putten – toegevoegd in resultaatsbeschrijvingen. Maar of dat gebeurt via een geheel nieuwe resultaatsbeschrijving of via een deficode in een bestaande, die keuze moet nog worden gemaakt.

Asbesthoudende voegenkit
Een andere vernieuwing is dat de werkinstructie van RIONED, over hoe om te gaan met asbesthoudende voegenkit, via een resultaatsbeschrijving een plek krijgt in de RAW-systematiek. “Dan weet elke aannemer straks hoe hij daarmee om moet gaan”, zegt Marti. “Nu verschilt de volledigheid van bestekken op dit vlak per gemeente.”

De werkgroep heeft verder het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW), eveneens van RIONED, erbij gepakt. Dit om de terminologie die in de RAW-systematiek gebruikt wordt hiermee gelijk te trekken. “Zo wordt in de RAW gesproken over rioolbuizen, en in de GWSW over leidingen”, noemt Marti als voorbeeld. “Al dit soort verschillen zijn straks verdwenen.”

Marti verwacht met de werkgroep nog wel een flink deel van 2025 nodig te hebben voor het afronden van alle vernieuwingen. Alle werkgroepleden zijn goed bekend met de RAW-systematiek en daardoor erg betrokken bij de aanpassingen. Een voordeel daarvan is dat het einde van het proces mogelijk relatief snel verloopt. “Door alle keuzes goed en zorgvuldig te maken krijgen we straks wellicht weinig vragen en opmerkingen vanuit de Juridische en Bestekstechnische Commissie, de RAW-Raad en de landelijke tervisielegging.”

Geen achterstallig onderhoud
Omdat Hoofdstuk 25 zo algemeen gebruikt wordt, is het de afgelopen jaren goed up to date gehouden. Van het opruimen van achterstallig onderhoud is bij deze herziening dan ook geen sprake. “Alle fouten zijn er bij eerdere herzieningen wel uit gehaald. We krijgen ook bijna nooit vragen over dit hoofdstuk bij de CROW-helpdesk, iedereen weet er buiten dus goed mee om te gaan. Het gaat nu echt om het toevoegen van nieuwe dingen.”

De conceptteksten zijn naar verwachting rond de zomer van volgend jaar klaar. Het gehele goedkeuringsproces kan dan voor het einde van 2025 worden doorlopen, waarna de aanpassingen in de jaarrelease van 2026 kunnen worden meegenomen.

Benieuwd naar de samenstelling van de werkgroep? Ga dan naar het bericht over de installatie van de werkgroep. Meer weten over de stand van zaken met betrekking tot de verduurzaming van de RAW-systematie? Lees dan deze recente update.