Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Maatregelen in verband met te handhaven vegetatie: wel of niet betaald?

Profielfoto van Jacques Teunissen
10 december 2015 | 2 minuten lezen

Bij het uitvoeren van werkaamheden moet er ook rekening worden gehouden met aanwezige vegetatie en hoe deze moet worden afgezet. Daarover meer toelichting aan de hand van een gestelde helpdeskvraag.

Jacques: Goedemiddag Jacques Teunissen, Helpdesk CROW.
 
Peter: Goedemiddag, ik heb een vraag over een werk dat we op dit moment gaan uitvoeren. We moeten van onze opdrachtgever maatregelen treffen in verband met een aantal bomen die bij de toegang van het werkterrein staan. We moeten ervoor zorgen dat ons eigen materieel en vrachtauto’s van leveranciers daar uit de buurt blijven. Maar nu zegt onze opdrachtgever dat ik daarvoor niets betaald krijg. Kan dat zomaar? Krijg ik niets betaald?
 
Jacques: ‘Maatregelen in verband met te handhaven vegetatie’ noemen we dat met een mooie term.
Paragraaf 01.18 van de Standaard RAW Bepalingen regelt een aantal zaken met betrekking tot de te handhaven vegetatie. Zo staat in artikel 01.18.01 lid 02  dat door de opdrachtgever in het bestek als te handhaven vegetatie aangemerkte vegetatie moet worden gespaard. Om dit te bereiken mag van de aannemer een aantal maatregelen worden verwacht die hij moet treffen zonder bijbetaling. Deze maatregelen zijn vermeld in artikel 01.18.02.
 
Peter: Dus ik krijg niets betaald?
 
Jacques: Dat heb ik nog niet gezegd. Staan de bomen waar het hier om gaat als dusdanig in het bestek vermeld? Dat is dus wel een vereiste, anders kun je de te treffen maatregelen vooraf ook niet calculeren. Artikel 01.18.02 omschrijft een vijftal maatregelen. Uitsluitend deze maatregelen moeten zonder bijbetaling worden getroffen. Als het gaat om een andere maatregel, hoort hiervoor een bestekspost te zijn opgenomen. Zo niet dan komt de maatregel in aanmerking voor verrekening als meer werk. Om welke maatregel gaat het in dit geval?
 
Peter: Het gaat om het plaatsen van een hekwerk rondom de bomen. Voor je het vraagt: een bestekspost hiervoor kan ik in het bestek niet vinden. Anders had ik natuurlijk ook niet gebeld.
 
Jacques: Tot de maatregelen die de aannemer zonder bijbetaling moet verrichten, behoort het afzetten van bomen of bomengroepen met waarschuwingslint, aangebracht buiten de wortelzone.
 
Peter: Okee, geen hekwerk dus! Dan krijg ik het dus toch betaald?
 
Jacques: Daar heeft het in dit geval wel veel van weg, ja.  
Maar…. begrijp me niet verkeerd hoor, kijk hoofdstuk 01 van de Standaard eens door. Het is toch wel handig om te weten wat er zoal geregeld is en dat is allemaal opgenomen in hoofdstuk 01.
 
Peter: Daar heb jij een punt. Als het deze winter nog een beetje wil vriezen kom ik daar misschien wel aan toe. Bedankt.

Ondersteuning

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier. Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). Je kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.