Nieuwsbericht

Wat brengt RAW de Groene Metropoolregio Arnhem - Nijmegen

Profielfoto van Lars Birkholz
24 september 2024 | 4 minuten lezen

De Groene Metropoolregio (GMR) heeft CROW gevraagd om vanuit RAW een bijdrage te leveren aan de praktijkmiddag Circulaire GWW. Een simpele vraag waarbij goed is nagedacht wat de bijdrage vanuit RAW kan zijn. Er is veel te delen en dit laten we graag aansluiten bij het doel en de inzet van de GMR. Daarom zijn Tom de Water, beheerder van de RAW-systematiek en programmamanager Verduurzaming RAW en Lars Birkholz, docent RAW cursussen en kenniswerker toepassingsbevordering van de RAW-systematiek vanuit CROW aangesloten bij de praktijkmiddag Circulaire GWW.

Lars neemt ons in zijn blog mee door deze dag.

Volhoudbaarheid
Op 12 september werden we verwacht bij het gemeentehuis van Arnhem, waar werd gestart met een heerlijke lunch. Ondertussen bezochten we een aantal stands van deelnemende bedrijven en was er natuurlijk ruimte om te netwerken met andere deelnemers.
Het inhoudelijk programma ging van start met gastspreker Maurice Beijk, Rentmeester 2050, een creatieve verbinder op het gebied van duurzaamheid, innovatie, mens, natuur en beleving. Hij nam ons mee op reis naar 2050, met daarbij toch wel een paar duidelijke boodschappen.
Het woord ‘duurzaamheid’ wat betekend het en wat valt daar onder? Volgens Beijk is het vooral een containerbegrip met het woordje ‘duur’ erin en duurzaamheid is niet duur en ook niet ingewikkeld. Liever gebruikt hij het Afrikaanse woord ‘volhoudbaarheid’, met de link naar een circulaire economie, waarin we materialen telkens opnieuw gebruiken. We zitten in een transitie, dus verwacht en eis niet dat alles in één keer kan veranderen, dat is niet realistisch en dan is het wel duur. Met kreten als ‘Voordenk en overdenk’, ‘vervang bewuster’ probeerde hij ons aan het denken te zetten.

Het motto van Beijk is Groen=doen, met de nadruk op doen! Eerst luisteren en dan gewoon gaan doen en er niet zoveel over praten. Het was een zeer inspirerend verhaal.

Workshops
Hierna was het tijd voor een aantal workshoprondes, waarvan RAW er dus ook 1 voor zijn rekening heeft genomen. Onze presentatie ging over ‘Duurzaamheid en RAW’ in het heden en de toekomst. Wat kan je nu al met RAW en ‘volhoudbaarheid’.
Daarbij hebben we een aantal nu al bestaande hulpmiddelen en mogelijkheden aangestipt zoals: de ‘H en R’, hoofdstuk 10 Werk algemene aard, het Asfaltkwaliteitsloket, Handreiking Duurzaamheid in RAW etc..
Ook de doorkijk naar de toekomst kwam aan bod. Waar werken we met het RAW-team op dit moment aan? Er zijn 15 werkgroepen actief om (deel)hoofdstukken in de RAW-systematiek te herzien. Het onderdeel ‘volhoudbaarheid’/duurzaamheid is hierbij een belangrijk onderwerp. Een aantal technische hoofdstukken overstijgende onderwerpen worden puur vanuit het duurzaamheidsaspect opgepakt(bijvoorbeeld MKI en SEB) en bij de technische hoofdstukken zal duurzaamheid steeds meer als Standaard onderdeel meegenomen worden bij een reguliere herziening. Een belangrijk onderwerp hierbij is natuurlijk MKI. De vragen vanuit het publiek bij onze sessie waren met name in de richting van ‘hoe komt MKI in de RAW’?
Dat is precies wat we op dit moment met de werkgroep aan het uitzoeken zijn. We voeren hierover ook het gesprek met het ministerie om te zien of alle neuzen dezelfde kant opstaan. Vanuit onze gebruikers hebben wij namelijk het signaal ontvangen dat een eenduidig gebruik het meest welkom is.

Ook werd een aantal keer benoemd dat RAW niet vooruitstrevend genoeg is of de lat niet hoog genoeg legt. Hier hebben wij de bal toch wel teruggekaatst. Waarom?

  1. Soms willen de RAW-beheerders bepaalde bepalingen opnemen maar staat niet ieder deelnemend werkgroeplid hier achter. Het blijft een paritair (gezamenlijk) besluit en zo wordt ook binnen de werkgroepen het poldermodel gehanteerd.
  2. Signalen zijn voor de beheerders van essentieel belang om de ontwikkelingen zo snel mogelijk bespreekbaar te maken in een werkgroep: heb je verbeterpunten meldt ze dan via www.raw.nl of via de helpdesk

Wij hebben meerdere keren benadrukt dat de Standaard RAW bepalingen niet van CROW zijn maar van de gehele markt (opdrachtgevers en aannemers). De Standaard wordt paritair vastgesteld, dus als partijen bepalingen niet willen dan kunnen wij dat als beheerders van de  RAW-systematiek niet afdwingen. Daarom is het van belang dat we een grote diversiteit aan opdrachtgevers en aannemers in onze werkgroepen hebben zitten zodat je ook echt mee kunt bepalen in het paritaire proces. Meer weten over zelf deelnemen aan een RAW-werkgroep. Bekijk dan de informatie Mogen we kennis maken?

Ter afsluiting van deze middag had Rentmeester2050 een paar goede punten die hij nog met de deelnemers heeft gedeeld. Hij hield ons met name een spiegel voor van zaken die niet duurzaam zijn of haaks op elkaar staan. Het hoeft allemaal niet duur en complex te zijn. Lees, leer en kopieer en deel dus vooral de ervaringen met elkaar.
Al met al een inspirerende middag en genoeg stof tot nadenken in relatie tot de transitie waar we met zijn allen voor staan richting een CO2 neutrale en volhoudbare toekomst.

Tom en Lars
Tom.dewater@crow.nl en Lars.birkholz@crow.nl

Meer weten over…