Nieuwsbericht

RAW in kort bestek: de systematiek in vogelvlucht

Profielfoto van Amnon Vogel
12 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Al sinds jaar en dag gaat een nieuwe jaarversie van de Standaard RAW Bepalingen gepaard met een herziene versie van het document RAW in kort bestek. Wat is dit boekje precies en wat is het doel ervan?

De RAW-systematiek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van de grond-, weg- en waterbouw. Maar dat was in 1985, toen de eerste versie van de Standaard Bepalingen werd gepubliceerd, wel anders. De systematiek was nieuw en CROW moest met de Standaard ‘onder de arm’ langs gemeenten om hen te overtuigen van de meerwaarde ervan. Acquisitie voeren dus. Soepel ging dat niet altijd. Projectleiders hadden vaak geen beslissingsbevoegdheid en moesten zoiets als het gebruik van de RAW-systematiek ook intern weer ‘verkopen’ aan afdelingshoofden of wethouders. Om dat te kunnen doen, bleken zij behoefte te hebben aan een soort ‘managementbrochure’ waarin kort wordt uitgelegd wat de systematiek inhoudt en hoe je die gebruikt.

Zo werd RAW in kort bestek geboren. In eerste instantie in de vorm van een boekje van 20 à 25 pagina’s dat elke 5 jaar – bij de release van de nieuwe jaarversie van de RAW Standaard Bepalingen – werd herzien. Inmiddels is het document alleen nog als digitale publicatie gratis te downloaden op RAW.nl. De inhoud is gebaseerd op de handleiding van de RAW-systematiek en maakt provincies, waterschappen, gemeentes, ingenieursbureaus – kortom iedereen die werkt met RAW - wegwijs in de werking van de systematiek.

Nog steeds wordt het document elke 5 jaar opnieuw tegen het licht gehouden, vertelt Jacques Teunissen, binnen CROW beheerder van RAW in kort bestek. Grote wijzigingen levert dat doorgaans niet op, alleen wat actualisaties. De tekst wordt doorgelezen en gecheckt op bijvoorbeeld verwijzingen naar wet- en regelgeving die aangepast moeten worden. “En als de sector overstapt van gele naar oranje hesjes op de bouwplaats, moeten we ook de foto’s in dit document vervangen”, noemt Jacques als sprekend voorbeeld van de afgelopen jaren. Richting volgend jaar, als er met de nieuwe jaarversie van de Standaard ook weer een vernieuwde RAW in kort bestek komt, verwacht hij ook slechts beperkte wijzigingen. “De handleiding van de systematiek is door de jaren heen niet echt gewijzigd, dus dat geldt ook voor dit document.”

Inmiddels komt het steeds minder voor dat partijen in de GWW-sector niks van RAW weten. De systematiek is gemeengoed bij alle relevante overheidsorganisaties. Toch heeft de mini-handleiding volgens Jacques nog wel degelijk meerwaarde, bijvoorbeeld voor mensen die nieuw zijn in het vakgebied. “Of denk aan iemand die voor zichzelf begint en als ZZP’er RAW-bestekken gaat schrijven, en dat bij zijn klanten onder de aandacht wil brengen. Dat zo iemand weet dat dit document er is, is wel belangrijk.”

De meest recente versie van het document RAW in kort bestek is hier gratis te downloaden.