Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Hoe zit het met de boomhoogteklassen en nazorg van bomen?

Profielfoto van Lars Birkholz
7 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Een bestekschrijver loopt aan tegen verschillende definities van boomhoogteklassen. Ook vraagt hij zich af hoe hij moet omgaan met de nazorg van bomen, in relatie tot de kosten. De helpdesk van CROW geeft een toelichting op deze kwesties. 

Peter: Goedemiddag, ik ben bezig met het schrijven van een bestek met daarin een aantal resultaatsverplichtingen met betrekking tot bomen. Kunnen jullie mij helpen met enkele vragen die ik heb? 

Lars: Laten we eens kijken welke vragen er spelen. 

Peter: Een onderdeel van het bestek is het snoeien van bomen. Bij onze gemeente hanteren wij ook het Handboek Bomen, dus dat moet ook van toepassing verklaard worden. 

Lars: Dat zien we vaker. Dit kan je in deel 3 van het bestek regelen. 

Peter: Het van toepassing verklaren is ook niet het probleem. Waar ik tegenaan loop is dat de boomhoogteklasse (bijvoorbeeld 51.55.11 begeleidingssnoei) die RAW gebruikt, niet overeenkomt met de klasse uit het Handboek Bomen. Waarom zijn deze niet gelijk aan elkaar? 

Lars: Bij het opstellen van de Standaard 2020 zijn de RAW Standaard en het Handboek Bomen zo goed als mogelijk op elkaar afgestemd. Maar bij de boomhoogteklasse is er inderdaad een verschil. De RAW sluit namelijk aan bij het IMBOR. 

Peter: Daar heb ik wel eens van gehoord, maar mij nog niet in verdiept. Ik weet dat anderen binnen onze gemeente hiermee bezig zijn. 

Lars: IMBOR is het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte. Deze bevat afspraken over benamingen van typen objecten in de openbare ruimte en beheergegevens die per type object vastgelegd kunnen worden. Met het IMBOR wil CROW de dataregistratie van gegevens uniformeren, zodat partijen de data beter kunnen delen. De boomhoogteklasse is een van die beheergegevens. 

Peter: Hiermee is voor mij de verdeling van de boomhoogteklassen duidelijk. Het andere probleem is het planten van bomen en de nazorg hiervan. In de resultaatsverplichting ‘Planten van bomen’ (51.52.04) kan ook de nazorg van deze bomen worden omschreven. Dat is toch niet kostenhomogeen? 

Lars: Dat klopt. Een van de uitgangspunten van de RAW-systematiek is dat de resultaatsverplichtingen kostenhomogeen moeten zijn. Dat is hier inderdaad niet het geval. De deficodes geven aan in- of exclusief nazorg en voor of na oplevering. Het kan gaan om enkele weken onderhoud maar ook enkele jaren. Daarnaast is onderhoud wel iets anders dan planten. Dat is inderdaad niet helemaal kostenhomogeen. 
Wij hebben ook een voorstel klaarliggen om dit aan te passen, maar voordat deze aanpassing definitief is moet het goedkeuringsproces doorlopen worden. De verwachting is dat de aanpassing in de jaarversie 2025 wordt opgenomen. 
Om het kostenhomogeen te houden is het raadzaam om de nazorgwerkzaamheden altijd in een aparte bestekspost op te nemen. In de aanwijstekst wordt dit ook aangegeven. 

Peter: Ik had het ook zo gedaan, maar een collega gaf mij aan dat het ook in de post voor het planten kon worden opgenomen. Maar dan laat ik het gewoon zo staan, in 2 aparte besteksposten. Bedankt voor de antwoorden. 


De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier.  

Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). Je kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.