Nieuwsbericht

Terugblik: Verkeersmaatregelen in RAW

Profielfoto van Amnon Vogel
29 juli 2024 | 3 minuten lezen

Tijdens de RAW-gebruikersmiddagen afgelopen juni hebben we aandacht besteed aan het onderwerp Verkeersmaatregelen in RAW. Over dit onderwerp komen namelijk zeer regelmatig uiteenlopende vragen bij de RAW-helpdesk binnen. Tijd om deze eens met elkaar uit te diepen tijdens de gebruikersmiddagen waarbij de gebruikers van de RAW-systematiek aan tafel zitten. 

Woud aan borden 
De sessie wordt afgetrapt met een filmpje van NH Nieuws over een tijdelijke verkeerssituatie met een grote hoeveelheid verkeersborden. Je kunt je niet voorstellen dat deze ‘chaos’ is voorgeschreven of uit de CROW-publicaties 96a/b Werk in uitvoering voortkomt. Tijd om dat eens met elkaar te bespreken.  
In de standaard is het volgende opgenomen in hoofdstuk 62: 

Bovenstaande afbeelding is een uitsnede van artikel 62.13.02 Verkeersplan en verkeerstekening. Hierbij wordt dus verwezen naar de Werk in Uitvoering-publicaties. Daar blijft nog veel ruimte over voor eigen interpretatie. Dat is ook nodig, want elke situatie is uniek (zie hoofdstuk 1 Doel en gebruik van de richtlijnen in de CROW-publicatie Beleid en proces). 
We duiken in een veelvoorkomende helpdeskvraag en proberen te achterhalen waar de ‘ruis’ dan zit. 

Vraag van een aannemer aan de bestekschrijver 

Achtergrond: De benodigde verkeersmaatregelen zijn pas bekend nadat er door de opdrachtnemer overleg is geweest met de belanghebbenden (opdrachtgever en eventuele stakeholders). Voor de inschrijver is dat nu nog niet af te prijzen.  

Vraag aannemer aan opdrachtgever:  

Wilt u conform dit artikel (62.17.03) een bestekspost opnemen voor het opstellen van verkeersplannen en een stelpost opnemen voor het opstellen van verkeerstekeningen en het treffen van de verkeersmaatregelen per weg? 

Wat zegt de RAW-standaard over bovenstaande vraag? 

62.17.03  
Verrekening van voorbereiding en treffen van tijdelijke verkeersmaatregelen 
62.17.03   
01. Indien het verkeersplan en de verkeerstekening(en) deel uitmaken van het bestek, vindt verrekening van het treffen van tijdelijke verkeersmaatregelen plaats op de in het bestek opgenomen besteksposten. 

62.17.03   
02. Indien het verkeersplan deel uitmaakt van het bestek, maar de verkeerstekening(en) niet, vindt verrekening van het opstellen van de verkeerstekening(en) plaats op de in het bestek opgenomen bestekspost. Verrekening van het treffen van tijdelijke verkeersmaatregelen vindt plaats op de in het bestek opgenomen stelpost of, bij het ontbreken ervan, als meer werk. 

62.17.03   
03. Indien zowel het verkeersplan als ook de verkeerstekening(en) geen deel uitmaken van het bestek, vindt verrekening van het opstellen van een verkeersplan plaats op de in het bestek opgenomen bestekspost. Verrekening van het opstellen van de verkeerstekening(en) en het treffen van tijdelijke verkeersmaatregelen vindt plaats op de in het bestek opgenomen stelpost of, bij het ontbreken ervan, als meer werk. 

Antwoord CROW op de gestelde vraag is dan ook: voor de inschrijver zijn de maatregelen nu nog niet af te prijzen. 

Tijdelijke verkeersmaatregelen toegelicht 
In 2021 is RAW-hoofdstuk 62 Tijdelijke verkeersmaatregelen aangepast. Tijdens een online themasessie hebben we de RAW-gebruikers meegenomen in de grootste aanpassingen. Zo helpen we gebruikers en bieden we inzicht in het juist toepassen van deze nieuwe teksten en de mogelijkheden binnen het RAW-bestek. Bekijk hieronder de themasessie terug. 

Richtlijnen Werk in Uitvoering 
In de loop der jaren zijn de richtlijnen steeds verder uitgebreid en daarmee ook complexer geworden om in de praktijk te hanteren. Op verzoek van wegbeheerders en branchepartijen zijn de richtlijnen nu eenvoudiger en minder complex gemaakt en teruggebracht tot vier publicaties waarin achtergronden, toelichting en principes voor de verschillende weg- en werksituaties zijn opgenomen. 

RAW-helpdeskvragen en WiU 

Heb je zelf een vraag over het toepassen van tijdelijke verkeersmaatregelen in het RAW-bestek? Neem dan contact op met de RAW-helpdesk via het helpdeskformulier.