Nieuwsbericht

Uitdaging duurzaam wegbeheer en aanleg

Profielfoto van Barbara Hasselaar
12 juli 2024 | 1 minuut lezen

Het was een warme zomermiddag waarop professionals uit de weginfra bijeenkwamen op Parc Broekhuizen in Leersum. Een bijeenkomst georganiseerd door CROW en Rijkswaterstaat. Met als doel om met elkaar de uitdagingen en kansen van de toekomst te bespreken en tot een gezamenlijke aanpak te komen op het gebied van weginfra.

Dagvoorzitter Charlot van Stigt Thans en Pieter Litjens (Directeur CROW) openden de netwerkbijeenkomst met een oproep aan alle aanwezigen om hun stem te laten horen en actief bij te dragen aan de discussies. “Want we hebben elkaar nodig om impact te kunnen maken”.

Transitiepad Duurzame Wegverharding

Programmanager duurzame wegverhardingen bij Rijkswaterstaat Ludo Hennissen, praatte de deelnemers bij over het transitiepad duurzame wegverhardingen. Hij introduceerde de drie ontwikkelsporen die essentieel zijn voor vooruitgang. Het eerste ontwikkelspoor ‘Duurzame Asfaltproductie’ betreft het benoemen van de huidige situatie en de uitdagingen bij de route naar volledige verduurzaming van Nederlandse asfaltcentrales. Hij besprak de noodzaak om naar producenten te kijken en te zien hoe we in de toekomst duurzaam kunnen produceren. Hij nodigde andere partijen uit om bij te dragen aan dit gezamenlijke beeld, zodat we collectief stappen kunnen zetten naar een klimaatneutrale en circulaire productie. Het tweede ontwikkelspoor ‘Duurzaam Onderhoud’ benadrukt de winst die behaald kan worden door asfalt langer te laten liggen dan oorspronkelijk gepland. Het derde ontwikkelspoor ‘Duurzame Samenwerking’ focust op verdieping en sectorsamenwerking, met de nadruk dat we dit nooit alleen kunnen doen.

Benieuwd naar de overige onderwerpen die aan bod zijn gekomen?
Bekijk deze samen met de presentaties op CROW.nl

Verbinding RAW

Vanuit het CROW/RAW-team waren er ook verschillende personen aanwezig bij deze netwerkbijeenkomst. Zo kunnen we ook de brug leggen naar de Verduurzaming RAW en de stappen die daar vanuit de duurzaamheidstransitie wegbeheer en aanleg bij komen kijken.

Wil je meer weten  over de Verduurxaming van de RAW? Bekijk het overzicht hier.