Nieuwsbericht

Je kunt echt impact maken met het goed beheren van de RAW-systematiek!

Profielfoto van Barbara Hasselaar
4 maart 2024 | 3 minuten lezen

Op 2 januari is RAW-collega Balder Ketelaars gestart als nieuwe CROW collega bij team RAW Beheer.
We stellen hem graag aan jullie voor.

Eerst even wat persoonlijks. Balder woont met zijn verloofde en 3 kinderen in Eindhoven. Voordat Balder bij CROW kwam werken was hij adviseur groen, natuur en landschap bij de gemeente Veldhoven. Binnen die functie was hij beplantingsadviseur, ontwerper en werkvoorbereider groen. Ook neemt Balder ervaring mee vanuit zijn werk bij een tweetal ontwerpbureaus.

Balder wat zijn je hobby’s naast je werk?
“Ik beweeg en sport graag. Wandelen, wielrennen en schaatsen zijn bij mij in trek. Maar ik snuffel steeds vaker aan het baantjes zwemmen, klimmen en yoga. Ook kook ik erg graag. Daarnaast heb ik het voornemen om binnen enkele jaren een voedselbos op te starten”.

Hoe ben je eigenlijk terecht gekomen in het ‘RAW werkveld’?
“Ik was thuis en keek door het raam naar de straat. Er stopte een hoveniersbusje binnen mijn blikveld en ik dacht: “ik moet het groen in!” 

Nog maar een kleine tien jaar geleden heb ik hierdoor een 360 graden draai in mijn werkend leven gemaakt. Van een net niet afgeronde studie bestuurskunde en administratief medewerker bij een zorgverzekeraar, naar weer studeren. Ik koos voor een deeltijdstudie Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. 

Zonder groene opleiding en zonder groene werkervaring begon ik op de groenafdeling van de Hornbach, om op wat voor manier dan ook met groen bezig te zijn. Tijdens mijn studie maakte ik al snel stappen. Ik ging bij een hovenier werken, en in 2018 kreeg ik de kans om bij BURO LUBBERS, ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, aan de slag te gaan als technisch ontwerper. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met de RAW-systematiek. Daarna heb ik mijn kennis verbreed en ervaring opgedaan bij Buro Bol, ook in de rol van technisch ontwerper. 

Vervolgens maakte ik begin 2021 de stap naar de gemeente Veldhoven om puur op het groen te kunnen focussen. Hier ging ik écht met de RAW-systematiek werken. Naast het maken van beplantingsplannen richtte ik mij op het vervaardigen van RAW-bestekken. Ik begon de RAW-systematiek zo interessant te vinden, dat ik nu bij CROW goed op mijn plek zit”.

Je bent net vers begonnen bij RAW, maar kun je al aangeven wat je mooi vindt aan het ‘RAW-werk’?
“Het is een voorrecht om voor mijn werk met een veelvoud aan experts in contact te komen over de inhoudelijke onderwerpen in RAW. Daarnaast kun je met het beheren van de RAW-systematiek écht impact maken, omdat het door veel partijen wordt gebruikt”. 

“Zo ben ik op dit moment betrokken bij de Werkgroep biodiversiteit in RAW. Samen met collega Jeroen van Haasteren leiden we de werkgroep en gaan we biodiversiteit, op een gebruiksvriendelijke manier, een plek geven binnen RAW. Daarnaast zal ik mij in de nabije toekomst verder gaan richten op meer verduurzamingsprojecten binnen RAW”.
    
We zijn druk bezig met de opmaat naar de RAW 2025 en ook zijn we druk bezig met de Verduurzaming van de RAW-systematiek. Welke verbeterkansen en behoefte zie jij op het verder inhoudelijk uitbreiden van de RAW 2025?
“Met het doel om biodiversiteit een plek te geven in RAW wordt een mooie stap gezet. Daarnaast heb ik ervaren uit mijn periode als bestekschrijver bij de gemeente Veldhoven, dat het voor de groene inrichting vaak noodzakelijk is om zelf besteksposten te schrijven. Mooi als hier meer standaardisering, dus gebruikersgemak, in komt.
Het verduurzamen van de RAW-systematiek is een must. Direct toepasbare kennis staat hier voor mij op de eerste plaats. Ik ga de komende periode gebruiken om mij hier verder in te verdiepen en hoe ik hier het beste aandacht aan kan schenken”.

Waarvoor kan men bij jou terecht op het gebied van de RAW-systematiek? 
“Als het gaat om concrete RAW vragen dan is daar op de eerste plaats de RAW-helpdesk voor. Deze is dagelijks bereikbaar en in staat om alle vragen snel te beantwoorden. Daarnaast sta ik altijd open om het over biodiversiteit in het bijzonder en groen in het algemeen te hebben. Ook ben ik erg benieuwd naar concrete voorbeelden om RAW te verduurzamen. 
Heb je deze op het gebied van bijvoorbeeld groen? Deel deze dan vooral met mij balder.ketelaars@crow.nl