RAWie ben ik? Rob van Maanen van CROW
In de RAWie ben ik-reeks maak je kennis met de RAW-experts. Deze keer neemt Rob van Maanen van CROW je mee in zijn RAWereld.
Naam: Rob van Maanen
Werkzaam bij: CROW, Team Contracteren RAW
Functie: Kenniswerker en binnen het team contracteren RAW
Hobby’s: Motorrijden, meestal tourtochten en motortreffen binnen Europa, (solo) zeilen in Friesland, IJsselmeer en Waddenzee, salsa/merengue dansen, klussen, tuinieren. Ik ga al 25 jaar naar Vitesse en probeer een keer per jaar een reis te maken naar ergens op de wereld.
Hoe ben jij terecht gekomen in het ‘RAW werkveld’?
Eigenlijk ben ik vanzelf in de civiele techniek gerold. Ik heb nooit echt iets gepland, maar ben mijn gevoel achterna gegaan. Na de LTS, MTS-CT en HTS-CT ben ik stage gaan lopen bij de aannemer NBM Amstelland en daar gebleven in de functie van uitvoerder. Hoofdzakelijk bouw- en woonrijp- projecten. Daarna overgestapt en 10 jaar bij ACE ingenieursbureau gewerkt. Hier begonnen met bestekken schrijven, met mijn uitvoerderservaring ook gaan calculeren en projectleiding opgepakt. Ongeveer in 1995 een opleiding directievoerder RAW, van CROW gevolgd, nog gegeven dooroud collega Jan Kastelijn. In 2000 ben ik de detachering ingegaan en de opdrachtgeversrol vertolkt. In 2010 kwam ik toevallig Jan Kastelijn weer tegen. Met mijn werkervaring bij zowel de aannemer, ingenieursbureau en aan de opdrachtgeverskant, en nog twee gesprekken met Jan ben ik overgestapt naar CROW.
Hoe lang ben je hierin al werkzaam?
Alweer 10 jaar.
Wat vind jij het mooiste aan je werk?
Het mooie aan mijn werk vind ik de afwisseling en diversiteit van mijn werk. Het verbinden van partijen, het verbinden van mensen. Bij dit verbinden heb ik nog steeds profijt van mijn praktijkervaring als uitvoerder bij de aannemer, de 10 jaar aan de ingenieursbureaukant, en later het opdrachtgeverschap. De praktijk verbinden met de formele regelgeving, oftewel, maak je kennis praktisch toepasbaar!
Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom de RAW-systematiek?
Wat bij mij als eerste opkomt is een wens. De wens dat de RAW-systematiek meer aandacht krijgt binnen de middelbare en hogere beroepsopleidingen. Ik schat in dat 50-75% van alle afgestudeerden direct of indirect te maken krijgt met RAW contracten. Of het nu gaat om beheer en onderhoud, reconstructies, nieuw werk, “grijs en/of groen”. Maak de (toekomstige) gebruikers (beter) bekend met de RAW systematiek, in een zo’n vroeg mogelijk stadium.
Bij welk(e) RAW thema’s/onderdelen ben jij betrokken? Vanuit welke rol of werkzaamheden?
Binnen het RAW team houd ik me vooral bezig met het maken, beheren en geven van cursussen. Pak ik adviseringen op (een soort rijdende rechter i.g.v. een dispuut), voer contractcontroles uit, en ga het land in om regiowerk te doen - wat veelal specifieker gericht is op een klantvraag of probleem. Tevens zit ik ongeveer een dag in de week bij de CROW Helpdesk.
We zijn druk bezig met de RAW 2020. Welke verbeterpunten zie jij, of zijn al in ontwikkeling? Vooral op het verder inhoudelijk uitbreiden van de RAW 2020?
Ik zie als constant aandachtspunt het in de gaten houden en bijblijven van ontwikkelingen in de maatschappij waar we in de civiele techniek aan mee kunnen (moeten) innoveren. Hierbij denk ik onder andere aan het veranderende klimaat, soms intensieve regenval, soms langere tijd droogte, dus anders/nieuw waterbeheer. Of technologische ontwikkelingen zoals energiewinning uit asfalt. De circulaire toepassing van vrijkomende bouwmaterialen binnen de RAW systematiek. Een ander onderwerp waarvan ik denk dat er nog veel te winnen is, is één contracttaal/systeem/(raam-)overeenkomst voor de kabels en leidingen “de combisleuf”. Al dit soort onderwerpen zijn en blijven een niet aflatend verbeteringsproces denk ik.
Welke grote behoefte zie jij op het gebied van de RAW-systematiek? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?
Globaal zeg ik wel eens: "Civiele techniek is alles wat je in de openbare ruimte ziet”. Dat is érg veel en uiteindelijk heeft alles heeft met alles te maken. Grijs, groen, water, gebruikersfuncties, gebruiks- ervaringsbeleving, milieu, economie, et cetera. Hoe kan je een multidisciplinair en regelmatig complex samengaan van alle wensen/eisen, functionaliteiten op een eenvoudige, eenduidige, gebruikersvriendelijke manier in een RAW contract verwoord krijgen?
Hoe complex een project soms ook kan zijn, hoe houd je de RAW systematiek, je gereedschap om tot een RAW contract en uitvoering te komen, overzichtelijk en simpel. Dat klinkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk waarachtig niet makkelijk.
Manieren hoe hier invulling aan te geven kunnen mijn inziens zijn, de nieuwe generatie civiele mensen tijdens hun studie meer/beter de basisprincipes van de RAW systematiek (en de UAV) aanbieden. Dit door de onderwijsinstellingen hierin beter/meer te faciliteren. En/of door regiowerk en kennisbijeenkomsten te organiseren.
Wellicht een opleiding met examen invoeren om RAW bestekken te mogen voorbereiden, aannemer/uitvoerder te mogen zijn? Gelijk de Opleiding Directievoerder UAV voor de GWW? Wellicht zo’n certificering verplicht stellen om de kwaliteit van de voorbereiding en uitvoering te borgen en/of verbeteren?
Waarvoor kan men bij jou terecht op het gebied van de RAW-systematiek?
Zelf zit ik regelmatig bij de helpdesk. Doordat ik bijna alle RAW cursussen zelf geef, weet ik op de meeste vragen wel een antwoord te dichten. Echter niemand weet alles. Voor specifieke vragen waar ik u het antwoord schuldig op moet blijven, zoek ik uit wie die ene vakspecialist is binnen CROW.
Welke vraag over de RAW-systematiek zie jij vaak voorbijkomen?
Een vraag die ik om de zoveel tijd weer terug zie komen, en waarover we een RAWeetje hebben gemaakt, is: Zijn uitvoeringskosten verrekenbaar?
Een heel begrijpelijke vraag, waar in de loop der jaren afspraken over zijn gemaakt. Met nuance en onderbouwing van de redenering. Over best veel 'veelgestelde vragen' hebben we “RAWeetjes” geschreven. Het is leuk om sowieso eens te kijken naar alle RAWeetjes.
Aan welke RAW-expert geef jij het estafettestokje door? En waarom?
Ik geef het stokje door aan mijn collega Jeroen van Haasteren. Waar ik mij vooral bezig houd met cursussen, RAW gebruikers en de praktijk (het “buitenwerk”), houdt Jeroen zich vooral bezig met het “binnenwerk” van de RAW systematiek. Jeroen, aan jou om RAW van jouw kant te belichten. ?