Nieuwsbericht

CROW Helpdesk: Hoe ga je om met een bestekswijziging?

Jacques Teunissen geeft antwoord op de meest uiteenlopende vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Deze keer: "Hoe ga je om met een bestekwijziging?"

Profielfoto van Barbara Hasselaar
4 oktober 2019 | 2 minuten lezen

‘De aannemer zal aan opdrachten tot bestekswijzigingen gevolg geven’, zo luidt het begin van paragraaf 36 lid 3 van de UAV 2012. Betekent dit dat de aannemer elke opgedragen bestekswijziging moet uitvoeren, en wat als dit niet het geval is?
 
Aan het gevolg moeten geven aan een opdracht tot bestekswijziging zijn in de UAV 2012 voorwaarden gesteld. Dit beperkt de opdrachtgever niet in het opdragen van bestekswijzigingen, maar schept voor de aannemer de mogelijkheid om voorwaarden te stellen aan de uitvoering daarvan.  

CROW Helpdesk

Met Jacques Teunissen, goedendag.

Hoi, ik bel even over een bestekwijziging. We weten niet precies hoe we hier mee om moeten gaan. Kun jij ons helpen?
 
Dat ga ik zeker proberen. Vertel eens waar het precies om gaat.
 
Wel, we krijgen een opdracht tot bestekwijziging. Op zich helemaal correct, maar het gaat hier wel om 19.000 euro minder werk. Dat is niet niks. Zijn wij verplicht dit te accepteren, of hebben we recht op een vergoeding?
 
Wat is de aannemingssom van het werk?
 
Even kijken … onze aannemingssom is 160 duizend euro.
 
En heb je al eerder een bestekswijziging gehad?
 
Nee, dit is de eerste. Maar is dat belangrijk dan?
 
Ja, wel degelijk. In de UAV 2012 is in paragraaf 36 lid 3 bepaald dat de aannemer gevolg zal geven aan een opdracht tot bestekswijzigingen, mits dientengevolge de totalen van de bijbetalingen en inhoudingen elk niet meer bedragen dan 15% van de aannemingssom dan wel het saldo van die bijbetalingen en inhoudingen niet meer bedraagt dan 10% van de aannemingssom.

Deze mooie volzin zorgt in de praktijk voor nog wel wat verwarring. Maar zoals je kunt lezen, speelt ook de verhouding tussen meerwerk en minderwerk als gevolg van bestekswijzigingen wel degelijk een rol.
 
En wat betekent dit nu voor ons?
 
Dat is een rekensommetje. 19.000 euro op een aannemingssom van 160.000 euro is net iets minder dan 12%. Hiermee blijf je binnen de voorwaarde van 15% en ben je dus verplicht de bestekswijziging op te volgen.

Kom je echter met een volgende bestekswijziging boven de 15%, dan mag je voorwaarden stellen aan de uitvoering daarvan.

Voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn: praten over een eventueel gegeven korting; de hoogte van percentages staartkosten; het al dan niet uitvoeren van de bestekswijziging.
 
En hoe zit het met een vergoeding?
 
Uitsluitend voor dit ene opgedragen minder werk kom je niet voor een vergoeding in aanmerking. Pas als bij de eindafrekening van het werk blijkt dat het totaal aan opgedragen minder werk het saldo aan opgedragen meer werk overschrijdt heb je recht op 10% van dat verschil (zie UAV 2012 par 35 lid 5).

Maar let op! Het totaal aan meer- en minderwerk wordt vastgesteld op basis van alle gevallen als genoemd in paragraaf 35 lid 1 van de UAV 2012, dus niet alleen de bestekswijzigingen.
 
Een heel verhaal weer.
Ik denk dat er bij ons bedrijf wel meer rondlopen die dit lastig vinden. Geven jullie ook cursus over dit soort onderwerpen.

 
Jazeker, de cursus ‘Rekenen met RAW en UAV’ gaat hier uitgebreid op in. Deze kan ook incompany gegeven worden.
 
Oke, dat ga ik hier intern eens even doorgeven.
Bedankt Jacques, tot volgende keer.

Wil je reageren? 
jacques.teunissen@crow.nl
 
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks de meest uiteenlopende vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier op onze website of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.