Waar zouden we zijn zonder RAW? Maar met stijgende (loon)kosten…
De kosten van bouwmaterialen rijzen de pan uit. Niet alleen voor de hobbyklusser maar ook in de bouw- en infrasector. Er is veel aandacht voor in de media en met name ook de vraag wie opdraait voor de stijgende kosten van bouwmaterialen: zijn die voor rekening van de aannemer, of draait de opdrachtgever hiervoor op? En wat zijn dan de consequenties voor de loonkosten?
Uit de media:
- Forse prijsstijging en schaarste: wie betaalt?
- In deze 'Aanwijzing het doorberekenen van bouwkostenstijgingen ' licht Koninklijke Bouwend Nederland in hoofdlijnen de wettelijke en contractuele mogelijkheden toe.
Loonkosten stijgen doorgaans elk jaar in meer of mindere mate. Hoeveel is vooraf nooit bekend. Van een aannemer wordt verwacht dat hij bij inschrijving rekening houdt met het risico van wijzigingen in kosten die optreden tijdens de uitvoeringsduur van de overeenkomst. Met de Risicoregeling GWW kan de aannemer dit risico tot een minimum beperken.
Naast vragen over loonkosten zijn er al heel wat helpdeskvragen voorbij gekomen over indexeringen, verrekeningen, prijzen per eenheid en meer. Hieronder een korte opsomming van reacties op helpdeskvragen die wellicht meer inzicht en hulp bieden.
- Risicoregeling en indexeringsregeling voor raamovereenkomsten, twee verschillende regelingen om prijsschommelingen te verrekenen
- Verrekening tijdelijke verkeersmaatregelen met artikel 62.17.03 uit de Standaard RAW Bepalingen 2020; Verrekening van voorbereiding en treffen tijdelijke verkeersmaatregelen
Aan het begin van ieder kalenderjaar komen regelmatig vragen aan onze RAW Helpdesk binnen met betrekking tot het indexeren van prijzen per eenheid. De meest voorkomende vraag hierbij is:
Heb jij nou zelf nog een vraag over loonkosten, stijgende kosten van bouwmateriaal of materieel?
Stel je vraag dan eens aan de bijna 860 RAW professionals bij Vraag & Antwoord op RAW.nl