Vraag
Robert Voorhaar 1 maand geleden

Vragen inzake inboet van kale plekken in beplanting

Wat zijn de afspraken mbt inboet van kale plekken in beplanting;

  • Dienen wij deze jaarlijks op te nemen en een inboetvoorstel voor op te stellen?
  • Dient de opdrachtgever hiermee akkoord te gaan?
  • Kunnen kale plekken zonder beplanting afgekeurd worden tijdens een schouw als hier onkruid staat?
  • Hoe om te gaan als opdrachtgever geen inboet wil opdragen?
Lees meer over: inboet kale plekken
2 antwoorden
Profielfoto van Jules Sondeijker Jules Sondeijker
1 maand geleden

Hi Robert.

1. Er is een oorzaak als er kale plekken ontstaan in je vakbeplanting; ontstaan geitenpaden; dood gaan van de beplanting; door schade; ...

zijn de kale plekken ontstaan binnen de periode van het huidige contract? 

Heeft de Aanemer schuld aan de kale plekken?.... enz allerlei vragen die opkomen.

Volgens mij als je spreekt over kale plekken zijn dit plekken die achterstallig zijn! Een Plantvak behoort vanuit de aanleg een volwaardige bezetting te hebben, aanleg en dan uitgroei of volledige bedekking van het vak. De schuldvraag is zoals ik wil aangeven bovenstaan met de vraagtekens geeft of je de aannemer hierop kunt aanspreken.

* het opnemen van de beplanting zal vakkundig moeten gebeuren om soorten vermenging te voorkomen. ( er zijn ook wellicht data in je beheersysteem .. Soort, aantal per plantvak) 

om eigenaarschap te krijgen is het goed dat de Aannemer deze lijst samenstelde.

Het opnemen perjaar en dan ook aanplanten hersteld het plantvak en voorkomt dat dit de kwaliteit en functie van het plantvak behouden blijft.

2. Opdrachtgever zou de eigenaar zijn van  het plantvak. Vanuit beleid en vanuit vakkundige benadering Wil hij danook een plantvak dat zijn functie en kwaliteit behoud. Om inboet op te nemen, beplanting te bestellen, en aan te planten is de verantwoording van de eigenaar die als opdrachtgever danook moet acteren.

3. Als het beheer en onderhoud volgens de beeldkwaliteit is aanbesteed, zal een kale plek ook onderhouden moeten worden op onkruid ! Hier is echter een redelijkheid en billijkheid! Het onkruid vrij houden van een beplantingsvak moet geen doel op zich worden. Als er geen planten staan verliest het plantvak ook zijn functie en kwaliteit. De Opdrachtnemer moet de mogelijkheid krijgen, maar ook zelf nemen! Om de kale plekken probleem te bespreken met de Opdrachtgever, eigenaar.

4. Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de functie en kwaliteit van de borden, beplanting.

het opdragen van deze opdracht om inboet op te nemen is de verantwoordelijkheid van de Opdrachtgever!

als aannemer zou je SAMEN kunnen beperken dat de opname gewoon gedaan wordt door de opdrachtnemer. En de OG dan deze lijst gebruikt om aan te planten van de kale plekken. Het heeft een voordeel voor de ON om de opname te doen omdat er dan kale plekken verdwijnen in zijn onderhoud , op beeldkwaiteit. Dit is echter we een SAMENWERKING die je goed moet afspreken. 

Als de OG aangeeft dat hij geen belang heeft voor herstel van kwaliteit en functie van het plantvak, vakbeplanting. Is dat zijn verantwoordelijkheid die ook geeft dat op enig moment de ON bespreekbaar zal maken dat het op beeld houden van het plantvak met veel kale plekken niet meer redelijk en billijk is om aan de beeldkwaliteit te voldoen. Het accepteren van een lagere kwaliteit bv van B naar D is dan een goeie discussie.

Succes JS

 

 

  

Profielfoto van Ron Reijnders Ron Reijnders
1 maand geleden

gezien je zinsbouw neem ik aan dat je ON bent.

ad 1. zie de Standaard 51.53.03 Inboeten

01 De directie en de aannemer stellen voor 15 oktober in overleg vast welk plantmateriaal moet worden ingeboet.

Samen dus. Je spreekt of wioe een initiatief doet of je loopt samen rond. 

daarmee is punt 2 ook beantwoord neem ik aan. 
Het is nooit dat 1 partij beslist over de ander.
Met 1 maar: de OG heeft min of meer het laatste woord die moet al dan niet betalen (afhankelijk hoe bestek eruit ziet) en  als die er weinig geld voor over heeft, heb je er als ON weing aan om het hard te spelen want dan krijg jke dat dus niet betaald.  als het een ON-risico is tja dan beoordeel je het alleen op kwaliteit en is geld het gevolg voor de ON.

Wat bedoel je met kale plekken?  dood gegane beplanting? 
zit er een inboet in bestek voor dat plantmateriaal dat jij hebt geplant ? dan is dat het principe als hierboven. 
Uiteraard valt normaliter plantmateriaal dat niet door jou is geplant niet onder de inboetplicht tenzijn het bestek dat zo heeft gedefinieerd. In mijn groenbestekken betaal ik dat als OG.  en soms laat ik kale plekken als ik zie dat die strook blijkbaar niet geschikt is voor (die) beplanting of ik besluit een andere type beplanting of ik vervang de grond.
NB kale plekken door olifantspaadjes velat nimmer binnen het bestek. daar moet OG een besluit nemen om het paadje te laten voor wat het is of een obstakel aanbrengen (hek, prikstruik oid) 

n.n.m. is punt 4 ook al beantwoord.

groetjes