RAW-gebruikersdag: beter in beeldkwaliteit
Tijdens de recente RAW-gebruikersdag was één van de subsessies gewijd aan beeldkwaliteit. Aan de hand van vragen die binnenkwamen bij de helpdesk van CROW is een korte presentatie gehouden. Daarbij zijn de volgende vragen en onderwerpen aan bod gekomen.
Waar moet een besteksmelding aan voldoen?
In de Standaard staat het volgende vermeld in artikel 01.24.01.
Verder staan in de Standaard geen eisen vermeld waaraan een besteksmelding moet voldoen. Dat betekent dus ook dat een foto bijvoegen nergens verplicht is, al zou dat in het kader van de samenwerking wel kunnen helpen ter ondersteuning (niet als bewijslast).
De opdrachtgever kan wel aangeven op welke wijze besteksmeldingen moeten worden opgesteld (betreffende resultaatsverplichting, foto, locatie, etc.) en verstuurd.
Is er al een beeldmeetlat voor groene parkeerplaatsen (grasbetonstenen)?
Deze is er nog niet. Natuurlijk kun je wel kijken naar bestaande beeldmeetlatten - bijvoorbeeld de lengte voor gras bij gazon, grasveld of ruwgras - en daar bij aansluiten. De volgende vraag is dan natuurlijk: op beeld of op frequentie? Het kan allebei, afhankelijk van hoe snel het gras groeit. Een andere mogelijkheid is om het gewoon in een stelpost te zetten of via inzet van materieel en personeel. Wanneer het dan nodig is, wordt het gedaan. Na een paar jaar weet je wat het beste werkt.
Hoe gebeurt het schouwen en opnemen van meetlocaties?
Wij zien dat veel opdrachtgevers afwijken van de Standaard RAW Bepalingen. Enkele voorbeelden:
- Meetlocaties worden niet vermeld in het bestek (01.24.04)
- Er worden minder meetlocaties geschouwd (01.24.08 lid 02)
- Meetlocaties worden niet aselect gekozen (01.24.08 lid 03)
Door af te wijken van de Standaard wordt afgeweken van de paritair opgestelde bepalingen. Deze zijn niet voor niets gezamenlijk vastgesteld. Voor het schouwen en bepalen van de meetlocaties verwijzen we naar bepaling 01.24 van de Standaard en een eerder gepubliceerd nieuwsartikel.
Bij aanvang werk een 0-beurt uitvoeren?
In bestekken wordt ook wel eens artikel 01.24.05 niet van toepassing verklaard. De aannemer accepteert het areaal zoals het erbij ligt. Dus de aannemer heeft bij aanvang van het werk niet de mogelijkheid om vast te stellen of het te onderhouden gebied in overeenstemming is met het bestek. Ook hier gebeurt hetzelfde als bij de vorige vraag: afwijken van de paritair opgestelde Standaard Bepalingen.
Op het moment dat het areaal bij aanvang niet voldoet aan het voorgeschreven kwaliteitsniveau (ten minste 90%), is dit niet redelijk. De extra werkzaamheden (cq. kosten) horen niet bij de aannemer te komen. Om het areaal dus op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen is meerwerk, indien dit niet in het bestek is voorzien.
Dit was een greep uit de vragen die tijdens de presentatie aan bod zijn gekomen. Vervolgens hebben de deelnemers hierover gediscussieerd en ideeën uitgewisseld. Deze gesprekken gebruiken wij als RAW-team natuurlijk weer om de Standaard nog beter te laten aansluiten bij het werkveld.
Meer weten?
- De Kwaliteitscatalogus openbare ruime (KOR) beschrijft de beeldkwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte.
- Met de cursus Beeldkwaliteit in RAW leer je hoe je beeldkwaliteitsystematiek inzet als er gewerkt wordt met een RAW-bestek, zodat het onderhoud altijd op het juiste kwaliteitsniveau wordt gedaan.