Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: onder welke bestekspost moet het aanbrengen van een rollaag in specie?

Profielfoto van Roy van Kalmthout
15 november 2024 | 3 minuten lezen

Een opdrachtgever krijgt van de toezichthouders verzoek om het aanbrengen van een rollaag naar een andere bestekspost te verplaatsen. Wat te doen?

Monique: Intern hebben we als opdrachtgever een vraag over het aanbrengen van een rollaag. Onze toezichthouders hebben aangegeven dat het wenselijk is om deze onder een andere bestekspost te plaatsen.

Roy: Oké, laten we bij het begin beginnen. Waarom willen de toezichthouders deze onder een andere bestekspost hebben?

Monique: De toezichthouders geven aan dat ze de rollaag in de specie aangebracht willen hebben.

Roy: Duidelijk, welke hoofdcode wordt nu gebruikt?

Monique: De werkzaamheden staan nu onder bestekspost ‘Aanbrengen betonstraatstenen kleur’ hoofdcode 83.11.12.

Roy: Dan begrijp ik het verzoek van de toezichthouders. Als ik het goed begrijp moeten er betonstraatstenen worden aangebracht met een rollaag. Als je dit onder ‘aanbrengen van straatstenen’ doet, dan wordt de rollaag volgens deze hoofdcode in het zand aangebracht. Dus deze werkzaamheden horen niet thuis onder deze hoofdcode als de toezichthouder wil dat de rollaag in de specie komt. Deze hoofdcode voorziet namelijk alleen het aanbrengen van één rollaag in het zand langs de al aangebrachte/bestaande kantopsluiting.

Monique: Dit is een duidelijke uitleg voor mij. Wat moet ik nu doen om er toch voor te zorgen dat de uitvoering buiten de rollaag in de specie gaat leggen?

Roy: Het bestek voorziet niet dat de rollaag in de specie komt. Het voorstel zou moeten zijn een bestekwijziging te maken (§ 36 lid 1 UAV 2012) en hier samen met de aannemer een prijs voor af te stemmen (§ 36 lid 4 UAV 2012). Dan heb ik nog wel een aanvullende vraag voordat ik je verder kan helpen: komt er een kantopsluiting in de vorm van een betonband dan wel opsluitband naast de rollaag?

Monique: Er komt inderdaad een kantopsluiting in de vorm van een trottoirband.

Roy: En dient deze in cementspecie geplaatst te worden?

Monique: Ja, dat klopt! De rollaag heeft een gootfunctie.

Roy: Dan kan ik je verder helpen. Omdat er wel een kantopsluiting wordt toegepast, is het aan te raden om het aanbrengen van de rollaag onder te brengen bij hoofdcode 83.13.04 ‘Aanbrengen trottoirbanden van beton’.

Als er geen kantopsluiting toegepast wordt, beschrijf je het aanbrengen van een rollaag onder hoofdcode 83.13.02 ‘aanbrengen kantopsluiting van betonstraatstenen’. Hierin kun je middels een deficode ook in ‘in cementspecie aanbrengen’ aangeven.

Monique: Klinkt logisch! De collega’s hadden het ook nog over het verkanten van de rollaag. Waar moet ik dat beschrijven?

Roy: Als de verharding direct langs de betonbanden dienst doet als goot, waarbij de steen of tegel meestal verloopt (kantelt), dient zo’n voorloop van de steen of tegel aangegeven te zijn op de tekening. Een technische bepaling is daarvoor niet in de Standaard RAW Bepalingen opgenomen, omdat niet in alle gevallen een dergelijk verloop gewenst is.

Monique: Duidelijk verhaal!

Roy: Kortom, het is vaak aan te raden om het aanbrengen van een rollaag onder te brengen in de posten voor het aanbrengen van een kantopsluiting. Mocht de  rollaag niet naast een kantopsluiting komen te zitten, dan plaats je dit onder de hoofdcode 83.13.02 ‘aanbrengen kantopsluiting van betonstraatstenen’.

Monique: Voor mij is het duidelijk, ik ga er mee aan de slag. Hartelijk dank!

Meer weten? Ga naar de kennisbank van CROW waar je de Standaard RAW Bepalingen, catalogus met resultaatsbeschrijvingen en handleiding kunt raadplegen. 

Ondersteuning

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier. Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). U kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl