Nieuwsbericht

Verduurzaming RAW: de stand van zaken

Profielfoto van Tom de Water
19 december 2024 | 3 minuten lezen

De verduurzaming van de RAW-systematiek zorgt voor een nieuwe dynamiek bij de werkgroepen, de beheerders van CROW die deze begeleiden en de externe ondersteuning. Niet eerder werd zoveel snelheid gemaakt met het herzien van hoofdstukken. We nemen je mee in wat er afgelopen jaar gebeurde, geven een doorkijkje naar 2025 en vragen jouw hulp om gezamenlijk tot resultaat te komen. 

Het programma om de RAW-systematiek te verduurzamen loopt tot eind 2026. Alle hoofdstukken die een relatie hebben met asfalt, beton en staal moeten dan herzien zijn, omdat dat de materialen zijn waarbij op duurzaamheidsgebied de meeste impact gemaakt kan worden. Het gaat om 50 van de in totaal 120 deelhoofdstukken, oftewel 40 procent van de gehele systematiek. Door die grote opgave lopen er momenteel 17 werkgroepen tegelijkertijd, een groter aantal dan ooit tevoren. 

De inspanningen die de werkgroepen het afgelopen jaar hebben verricht, werpen hun vruchten af. Een flink aantal (deel)hoofdstukken zijn in concept afgerond en worden nu intern binnen CROW getoetst. Daarna worden te herziene teksten voorgelegd aan de Juridische- en Bestektechnische Commissie (JBC) en de RAW-Raad en tot slot volgt de landelijke tervisielegging. 

Input gevraagd 

In het tervisieleggingtraject is jouw input als RAW-gebruiker essentieel. Je krijgt de mogelijkheid reacties te leveren op de herziene teksten. Dit is zeer waardevol, omdat het ons inzicht geeft of we de juiste stappen hebben gezet met de herziening van de huidige teksten. Ook een positieve reactie is erg waardevol om alle reacties in perspectief te kunnen wegen. De input wordt verwerkt en meegenomen in de definitieve teksten. De onderwerpen die komend voorjaar afgerond zijn, gaan mee in de nieuwe jaarversie: de Standaard RAW Bepalingen die op 30 september 2025 verschijnt. Houd RAW.nl de komende tijd goed in de gaten, zodat je direct op de hoogte bent als een nieuw (deel)hoofdstuk ter visie wordt gelegd. Deze Tervisieleggingen worden gepubliceerd bij Documenten op RAW.nl. 

Een groot hoofdstuk dat het afgelopen jaar is aangepakt is Hoofdstuk 42 Betonconstructies. Beton stond bovenaan het lijstje van thema’s om in het kader van duurzaamheid in de RAW-systematiek te verankeren. De werkgroep heeft mooie stappen gezet en dit is een van de hoofdstukken die naar verwachting op korte termijn ter visie kan worden gelegd. Wil je meer weten over de herziening en verduurzaming van dit hoofdstuk, lees dan hier verder

Een belangrijk hoofdstuk waar nog aan wordt gewerkt is Hoofdstuk 25 Riolering. Eveneens een groot hoofdstuk, dat in bijna alle werken wel wordt gebruikt. Met onder meer bepalingen over het opvangen en infiltreren van regenwater kunnen hier grote verduurzamingsstappen worden gezet. Meer over de verduurzaming van Rioleringen lees je hier

MKI en SEB 

Naast de technisch inhoudelijke hoofdstukken zijn er ook hoofdstukoverstijgend mooie stappen gezet. Zo ging in mei de werkgroep MKI van start. Bij het verduurzamen van de GWW-sector speelt de Milieukostenindicator (MKI) in toenemende mate een grote rol. Het doel van de RAW Werkgroep MKI in RAW is om impact op duurzaamheidsgebied te maken door MKI een te plek geven in de RAW-systematiek waarbij rekening wordt gehouden met de output van de RAW-verkenningsmiddagen. In oktober ging ook de werkgroep SEB aan de slag. Doel hiervan is om de eind 2023 door CROW ondertekende ‘Leidraad Schoon en Emissieloos Bouwen in de aanbesteding’ in de RAW-systematiek te verankeren. 

Externe ondersteuning nodig 

In 2025 gaan de werkzaamheden in onverminderd tempo door. Verschillende nieuwe werkgroepen gaan aan de slag om hoofdstukken te herzien. Daarbij verdienen Hoofdstuk 34 Verlichting, Hoofdstuk 38 Spoor- en tramwerken en Hoofdstuk 11 Sloopwerken speciale aandacht: voor deze werkgroepen zijn we nog op zoek naar externe ondersteuning in de begeleiding. Aanmelden daarvoor kan hier

In het tweede kwartaal gaan we aan de slag met Hoofdstuk 41.2 Damwanden en Hoofdstuk 43.1 Staalconstructies en daarvoor zoeken we nog werkgroepleden. Heb je interesse om bij te dragen als begeleider of lid in een werkgroep, dan kun je contact opnemen met Tom de Water, programmamanager Verduurzaming RAW: tom.dewater@crow.nl.  

Planning 2025 

In het eerste kwartaal van volgend jaar gaan werkgroepen aan de slag met de (deel)hoofdstukken 34 Verlichting en 41.2 Damwanden. Daarnaast willen we voor hoofdstuk 80.6 Schraal beton voor funderingslagen – ook in het eerste kwartaal – een werkgroep voor een dag organiseren. Ook hiervoor zoeken we nog werkgroepleden. Meld je hier aan

Later in het jaar staan onder meer werkgroepen op de planning voor Hoofdstuk 43.1 Staalconstructies, Hoofdstuk 52.6 Damwand, beschoeiing en teenonstructies, Hoofdstuk 81.5 Emulsieasfaltbeton, Hoofdstuk 52.5 Gebonden Bekledingsconstructies en Hoofdstuk 56 Conserveringswerken. Daarnaast gaan de hoofdstukoverstijgende werkzaamheden rondom MKI, SEB en biodiversiteit onverminderd door. Ook in 2025 zullen we je weer regelmatig updaten over de stand van zaken.