Opgefrist en verduurzaamd: RAW-hoofdstuk 42 Betonconstructies
De werkgroep die zich bezighoudt met de herziening van RAW-hoofdstuk 42 Betonconstructies gaat richting afronding. Na een jaar werk zijn er mooie stappen voorwaarts gezet. Tegelijkertijd blijven er nog genoeg punten over om verder door te ontwikkelen. Projectleiders Maranda Ruhulessin-Verhoeven en Henk Kuipers geven een update over de stand van zaken.
Sinds de werkgroep eind november vorig jaar aan de slag ging met het RAW-hoofdstuk over betonconstructies zijn er al twaalf overleggen geweest. Dat is niet zo gek, want het is een groot hoofdstuk. “Bovendien is er nogal wat veranderd in wet- en regelgeving”, zegt Henk. “Diverse nieuwe ontwikkelingen, die terugkomen in CUR-publicaties en NEN-normen, moesten erin worden verwerkt.”
Een actueel onderwerp dat bijvoorbeeld de aandacht had van de werkgroep was de inspectie en reparatie van betonconstructies. Dat is nu nog een behoorlijk onderdeel van het RAW-hoofdstuk, maar is na de herziening flink gereduceerd. Henk: “Dat komt doordat de branche zelf de afgelopen jaren de CUR-publicaties vernieuwd heeft. Dan hoeven we dat niet meer in de RAW-systematiek op te schrijven, maar volstaat het om te verwijzen naar CUR.” Maranda vult aan: “De CUR-publicaties omvatten heel veel toepassingen binnen dit hoofdstuk. We hebben er hele paragrafen uit kunnen halen.”
Verbinding met andere werkgroepen
Naast dit reguliere onderhoud was de verduurzaming van de RAW-systematiek een belangrijke aanleiding om het hoofdstuk aan te pakken. Beton stond bovenaan het lijstje van thema’s om in het kader van duurzaamheid in de RAW-systematiek te verankeren. “Dat brengt best wat dilemma’s met zich mee”, zegt Maranda, terugblikkend op de werkgroepoverleggen. “Beton is van zichzelf een materiaal dat decennia meegaat, dat kun je ook al onder de noemer duurzaamheid scharen. Dus dan is het de vraag hoe je daarmee omgaat.” De link leggen met andere werkgroepen helpt daarbij, vult Henk aan. “We zijn niet solo bezig, maar zoeken de verbinding met andere hoofdstukken waarin ook beton voorkomt, zoals Betonverhardingen, Kleine kunstwerken en Rioleringen. Als we goede ideeën hebben leggen we die bij de betreffende werkgroep neer, en andersom. Dat helpt ons erg bij het duurzaamheidsdossier.”
Om breed binnen RAW met duurzaamheid aan de slag te gaan is het zogenoemde Startdocument Duurzaamheid de basis. Van daaruit kijken alle werkgroepen wat er binnen hun hoofdstukken mogelijk is om te verduurzamen. En welke kansen op dat gebied er wellicht in de toekomst nog liggen. “Dat is voor iedereen nog een leerproces”, zegt Maranda. “Hoe gaan we om met zo’n document en zorgen we met elkaar dat we dat implementeren in de RAW-systematiek?”
Kansen voor verduurzaming
Voor hoofdstuk 42 is het aan deze werkgroep om die vraag te beantwoorden. En mogelijkheden zijn er genoeg. Een voorbeeld is artikel 42.13.08 van de Standaard RAW Bepalingen. Hierin staat vermeld dat de aannemer voorafgaand informatie verstrekt aan de directie over de te verwerken betonmortel. De werkgroep ziet hier een kans om ook duurzaamheidsgegevens te verstrekken. Een vergelijkbare mogelijkheid ziet de werkgroep bij artikel 42.63.03, waarin een lijst gegevens is opgenomen die de aannemer moet verstrekken over cementgebonden mortel of spuitbeton. Ook hier kunnen duurzaamheidsgegevens aan worden toegevoegd. Denk aan de CO2-uitstoot.
Bij de start van de werkgroep is direct een indeling in ‘scopes’ gemaakt. Per deelhoofdstuk zijn twee leden gekoppeld die daar de meeste kennis over hebben. Zij bereiden hun onderdeel voor en leggen dat voor aan de andere leden tijdens het overleg. Zo wordt gebruikgemaakt van ieders specifieke kennis en kan er efficiënt vergaderd worden.
Maranda kijkt terug op prettige en constructieve werkgroepoverleggen. “De betrokkenheid is groot en je kunt op de leden bouwen. Als ze iets zeggen, doen ze het ook. En ze komen zelf met de teksten, dat hoeven wij niet voor ze te doen.” Henk vult aan: “De werkgroepleden zijn praktische gebruikers van de RAW-systematiek, dus ze weten precies waar het over gaat. Dat is erg prettig. Ook koppelen ze de voortgang steeds terug aan de achterban en halen daar informatie op. Dan weet je ook dat de aanpassingen die gedaan worden gedragen worden door de branche.”
Laatste loodjes
Er staan nog twee werkgroepoverleggen op de planning. Daarin moet de laatste hand worden gelegd aan de resultaatsbeschrijvingen. In december moet al het werk afgerond zijn, zodat het controleproces – Juridische en Bestekstechnische commissie, RAW-raad en landelijke tervisielegging – kan beginnen. Als dat allemaal in mei is afgerond, kan het herziene hoofdstuk mee in de nieuwe jaarversie: de Standaard RAW Bepalingen 2025 die op 30 september volgend jaar verschijnt.
Deze werkgroep mag dan richting afronding toewerken, dat betekent niet dat op het gebied van beton achterovergeleund kan worden. “Duurzaamheid is niet in december afgelopen”, zegt Henk. “Er zijn nog zoveel ideeën waar we mee door kunnen gegaan. Denk aan betonprinten of het hergebruik van prefab brugliggers. Dat kunnen we nu niet allemaal doen, maar er worden wel al trajecten voor uitgezet. Ook dat is een uitkomst van deze werkgroep.”
Meer informatie
Benieuwd naar de samenstelling van de werkgroep? Ga dan naar het bericht over de installatie van de werkgroep. Meer weten over de stand van zaken met betrekking tot de verduurzaming van de RAW-systematie? Kijk dan op de themapagina.