Nieuwsbericht

RAWie ben ik? Jacques Teunissen van CROW

In de RAWie ben ik-reeks maak je kennis met de RAW-experts. Deze keer neemt Jacques Teunissen van CROW je mee in zijn RAWereld.

Profielfoto van Jacques Teunissen
20 september 2019 | 3 minuten lezen

Naam: Jacques Hendricus Theodorus Teunissen, de meesten kennen mij als Jacques
Werkzaam bij: CROW, Team Contracteren RAW
Functie: Kenniswerker en regisseur van het team contracteren RAW

Hobby’s:

  • Sporten: tafeltennis, acties en als bondsscheidsrechter; biljarten, hardlopen en toerfietsen. Met uitzondering van hardlopen alles in verenigingsverband. 
  • Tuinieren (bij voorkeur in mijn eigen tuin).
  • Wandelen met de hond.
  • Als er nog tijd overblijft een spannend boek van Stephen King.

Hoe ben jij terecht gekomen in het ‘RAW werkveld’? 

Bij mijn vorige werkgever Romein Beton in Dodewaard kreeg ik als projectcoördinator te maken met RAW-bestekken en met de afwijkingen daarop in de uitvoering. Om daar iets meer van te weten heb ik in 1997 een cursus RAW voor opdrachtgevers en aannemers gevolgd. Dit was in die tijd nog een 2-daagse cursus. Toen ik iets later op zoek ging naar een andere baan, omdat prefab beton wel een heel beperkt wereldje begon te worden, kwam ik een vacature tegen bij CROW als RAW-consulent. Geen idee wat het precies inhield, maar desondanks toch maar een sollicitatiebrief geschreven. 

Hoe lang ben je hierin al werkzaam?

Ik werk sinds 1 januari 2001 (01-01-01) bij CROW. Eerst in de functie van consulent, later in die van projectmanager en nu dat strikte onderscheid is opgeheven in de functie van kenniswerker waarbij ik mij hoofdzakelijk bezig houd met het beheer en (door)ontwikkelen van de RAW-systematiek.

Wat vind jij het mooiste aan je werk?

Het mooiste aan het werk is dat je te maken krijgt met experts op het gebied van de inhoudelijk onderwerpen in RAW, die hun bijdrage leveren aan het continue verbeteren en actualiseren van RAW. Het is telkens weer een uitdaging om verbetervoorstellen en nieuwe ideeën te implementeren in RAW, zodanig dat RAW voldoet aan de wensen van de gebruikers. 

Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom de RAW-systematiek?

RAW bestaat inmiddels 40 jaar, uitgaande van de Voorlopige Standaard uit 1979 als eerste ’harde’ bewijs van het bestaan van RAW. Sinds die tijd is de systematiek niet of nauwelijks verandert. Opvallend, want de letter A in RAW, die staat voor automatisering, heeft in die 40 jaar niet stilgestaan. Nu blijkt dat RAW misschien zijn langste tijd heeft gehad, maar nog zeker niet is afgeschreven ben ik heel benieuwd wat de toekomst ons zal brengen en welke wendingen de systematiek zal ondergaan.

Bij welk(e) RAW thema’s/onderdelen ben jij betrokken? Vanuit welke rol of werkzaamheden?

Mijn werkzaamheden voor RAW zijn net zo breed als het werkveld van RAW. De diverse hoofdstukken in de Standaard zijn verdeeld onder mij en mijn collega’s die zich bezig houden met het beheer. Die onderwerpen lopen zeer uiteen van Groenvoorzieningen en Afval- en reinigingsdiensten tot Geleiderail en Verkeersregelinstallaties. Naast het inhoudelijk beheer van RAW ben ik secretaris van de Raadscommissie Risicoregeling en zorg ik maandelijks voor de publicatie van de indexcijfers; begeleid ik de Juridische en bestekstechnische commissie en zit ik samen met collega Henk Kuipers namens CROW in de Beheerraad Aanbesteden en Contracteren.

We zijn druk bezig met de RAW 2020. Welke verbeterpunten zie jij, of zijn al in ontwikkeling? Vooral op het verder inhoudelijk uitbreiden van de RAW 2020.

RAW 2020 wordt nog een jaarversie ‘oude stijl’ met een enkel nieuw onderwerp maar voornamelijk actualisatie van bestaande onderwerpen. Ik ga ervan uit dat de gebruikers van RAW blij zullen zijn dat de Standaard RAW Bepalingen ook in 2020 nog in boekvorm verschijnt. Steeds nadrukkelijker krijgt de RAW-raamovereenkomst een plaats in de systematiek.

Welke grote behoefte zie jij op het gebied van de RAW-systematiek? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?

Gebruikers van RAW hebben als reactie op een enquête al aangegeven dat ‘duurzaamheid’ en ‘de toepassing van innovatieve materialen’ een welkome aanvulling zou zijn op RAW. Duurzaamheid is een containerbegrip, dus we zullen bij de gebruikers moeten nagaan wat zij dan precies in de RAW terug willen zien en dit concreet maken in resultaatsbeschrijvingen en bepalingen.

Waarvoor kan men bij jou terecht op het gebied van de RAW-systematiek?

In eerste instantie wil ik verwijzen naar de Helpdesk. In tegenstelling tot mijzelf, is deze dagelijks bereikbaar en in staat om alle vragen snel te beantwoorden. Voor de specifieke onderwerpen verwijs ik naar vraag 4. Met goede ideeën kan men natuurlijk altijd bij mij terecht.

Welke vraag over de RAW-systematiek zie jij vaak voorbijkomen? 

Veel vragen gaan (nog altijd) over het beoordelen van de RAW-inschrijvingsstaat, waarbij de uitleg en toepassing van de artikelen 01.01.02 t/m 04 centraal staat. Aanbesteders worstelen daarbij vaak met de vraag “Wijzen we een inschrijver af omdat hij niet voldoet aan de eisen, ook al is het op het oog een ‘kleine fout’ en gunnen we aan een duurdere inschrijver’? of is er de mogelijkheid om een kleine fout te accepteren?

Helaas kunnen wij dan nooit een pasklare oplossing bieden, maar kunnen we wel uitleg geven over de systematiek (RAW en ARW) en een aanbesteder helpen zijn gunningsbeslissing te motiveren.

Aan welke RAW-expert geef jij het estafettestokje door? En waarom?

Ik geef het stokje door aan mijn collega Bas Huisman. Met zijn ervaring mag Bas gezien mag worden als het boegbeeld van de gebruikersondersteuning. Het RAW-team streeft naar meer zichtbaarheid en meer contact met de gebruikers. Des te belangrijker om te weten wie de drijvende kracht is achter deze activiteiten.