Helpdeskvraag: Welke oppervlakte vermelden in een bestek bij maaien en ecologisch beheer?

Op welke wijze dienen de hoeveelheden vermeld te worden bij het maaien van gras en kruidachtigen? Waar zitten de verschillen tussen maaien en ecologisch beheren van grasvelden en of kruidachtige vegetatie? En welke hoeveelheid moet je vermelden indien het bestek een frequentie aangeeft?
Kees: Goedemiddag, ik heb als bestekschrijver een discussie. Welke hoeveelheid moet je nu in een bestek opnemen bij het maaien volgens ecologisch beheer en bij frequentie?
Lars: Hallo, dat is een duidelijke vraag of eigenlijk een paar vragen. Ik begin met de laatste: het verschil tussen maaien op frequentie en maaien op basis van ecologisch beheer met betrekking tot de hoeveelheden die je in het bestek vermeldt. Bij maaien op frequentie geeft de bestekschrijver het aantal maaibeurten aan per jaar. Stel je hebt 100 are gras, dit moet tien keer worden gemaaid, gedurende drie jaar. De oppervlakte op te nemen in het bestek is dan de totale oppervlakte die in die drie jaar gemaaid moet worden. De resultaatsverplichting is dus 3.000 are. Dit geldt eigenlijk voor alle resultaatsverplichtingen die vaker uitgevoerd dienen te worden. Kort gezegd: oppervlakte x aantal beurten x jaren contract.
Kees: Ok, de resultaatsverplichting is de hoeveelheid die gemaaid moet worden gedurende het gehele werk.
Lars: Bij ecologisch beheer wijst de directie bij iedere maaibeurt aan welke gedeelte gemaaid moet worden. Deze oppervlakte mag ten minste 15 procent en ten hoogste 30 procent van de bestekshoeveelheid zijn.
Bij 100 are gras kan de daadwerkelijke hoeveelheid die gemaaid wordt tussen de 70 en 85 are liggen. De besteksverplichting is dus 3.000 are, bij 100 are x 10 x 3 jaar. Gemaaid wordt dus tussen de 2.100 en 2.550 are.
Kees: Dat is helemaal duidelijk
Lars: Bij de andere vraag gaat het eigenlijk om het verschil tussen maaien en ecologisch beheer.
Kees: Die snap ik niet helemaal, het gaat toch om de hoeveelheid die ik moet opnemen.
Lars: Ik zal het toelichten, want het eerste antwoord geldt ook voor het maaien of ecologisch beheer. Bij beide moet je de totale hoeveelheid vermelden. Het verschil zit in de wijze van verrekening.
Bij maaien op frequentie (bij 10x per jaar) geef je dus de totale hoeveelheid aan, dus 3.000 are. De aannemer krijgt betaald naar productie dus elke maaironde van 100 are wordt betaald. Na 30 keer in drie jaar maaien heeft de aannemer aan zijn besteksverplichting voldaan.
Kees: Ja, dat kan ik nog volgen.
Lars: Nu gaan we gras en/of kruidachtigen onderhouden volgens ecologisch beheer. Dan staat in 51.22.05 lid 01 van de Standaard RAW Bepalingen dat een ander artikel van toepassing is, namelijk 51.22.06. In dit artikel staan een aantal randvoorwaarden die van toepassing zijn bij ecologisch beheer. Bij 100 are, dient minimaal 70 are (lid 02) gemaaid te worden en de directie wijst de gedeelten aan die niet gemaaid moeten worden (lid 01).
De aannemer weet dus niet welke delen gemaaid moeten worden. Normaal zou de aannemer zo efficiënt mogelijk maaien. De niet gemaaide delen worden wel betaald. In veel gevallen zal dit de aannemer geen voordeel opleveren, gezien de extra aandacht en het relatief kleine oppervlak.
Kees: Ok, de prijs voor 100 are maaien of ecologisch beheer zal dan niet veel verschillen.
Lars: Dat denk ik niet. De aannemer moet bij ecologisch beheer meer rijden, maar minder maaien. Onder de streep zal dat verschil niet heel groot zijn. Voor het bepalen van de hoeveelheid bij ecologisch beheer is artikel 51.27.04 van toepassing. Daarin wordt ook vermeld: de hoeveelheidsbepaling is inclusief de niet-gemaaide delen.
Kees: Hartelijk bedankt voor de antwoorden. Ik had deze artikelen wel gelezen. Door de toelichting is het mij nu duidelijk. Ik ga gelijk mijn bestek controleren of dit er nu goed in staat.
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier.
Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). Je kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.