Nieuwsbericht

Duidelijke ontwikkelingen zorgen voor start RAW-werkgroep 'Verhardingslagen van steenmengsel'

Profielfoto van Mark van der Sluys
13 juni 2023 | 2 minuten lezen

Op dinsdag 13 juni 2023 is de RAW Werkgroep deelhoofdstuk 80.1 – Verhardingslagen van steenmengsel geïnstalleerd door Pieter Litjens, directeur CROW.

Aanleiding oprichting RAW Werkgroep
De ontwikkelingen op het gebied van steenmengsels / granulaten hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Circulariteit en klimaatadaptatie zijn hierin een enorme drijfveer gebleken.
Ook de publieke opinie rondom de aanwezigheid van afval in steenmengsels die in de natuur worden toegepast, heeft invloed gehad op de ontwikkeling van dit product. Denk hierbij aan beelden van met plastic verontreinigd menggranulaat dat is toegepast in natuurgebieden.

Concreet hebben wij op grond van de volgende ontwikkelingen gemeend om juist nu de RAW Werkgroep deelhoofdstuk 80.1 – Verhardingslagen van steenmengsel op te moeten starten:

  • RAW Hoofdstuk 83 Elementenverhardingen wordt met het oog op klimaatadaptatie op dit moment uitgebreid met doorgroeibare -, waterdoorlatende - en waterpasserende elementenverhardingen. Eenmaal in de bodem moet het infiltrerende water worden opgevangen in funderingslagen. De Standaard voorziet niet in funderingslagen van steenmengsel die in doorlatendheid aansluiten bij dit type constructies;
     
  • Mede op basis van publieke opinie is het voor opdrachtgevers noodzakelijk om over te stappen op het toepassen van (meng)granulaten met minder nevenbestanddelen en verontreinigingen. Naar verwachting worden in de loop van 2023 diverse initiatieven, waar o.a. de branchevereniging BRBS Recycling, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bij betrokken zijn, afgerond.  De uitkomst hiervan moet worden doorvertaald in de RAW-systematiek;
     
  • Circulariteit vormt de aanleiding om functionele eisen nog beter over eisen ten aanzien van toe te passen steenmengsels na te denken. Juist het ter plekke hergebruiken van steenmengsels vraagt om nieuwe eisen op een ander niveau (functionele eisen) dan waarin de Standaard RAW Bepalingen nu voorzien;
     
  • Het Betonakkoord zet zich sector- en ketenbreed in voor de verduuzaming van beton. Eén van de doelen van het Betonakkoord is 100 % hoogwaardig hergebruik van vrijkomend beton. Lees feitelijk: oud beton verwerken tot nieuw beton.

    Via de Standaard RAW Bepalingen wordt de toepassing van betongranulaat als funderingsmateriaal onder de weg gefaciliteerd. Hier wordt grootschalig gebruik van gemaakt. Ook worden in de Standaard RAW Bepalingen harde eisen gesteld ten aanzien van het minimaal vereiste percentage beton in menggranulaat: > 45 %.

    In de werkgroep zal de discussie worden gevoerd of en zo ja onder welke voorwaarden het nog houdbaar is dat betongranulaat als funderingsmateriaal wordt toegepast / wordt gefaciliteerd in de RAW-systematiek. Ook zal worden verkend in hoeverre er eisen kunnen worden gesteld ten aanzien van de minimale percentages beton in menggranulaat;
     
  • Ontwikkelingen in Europese wet- en regelgeving lopen niet volledig synchroon met Nederlandse beoordelingsrichtlijnen (BRL’s) en de Standaard RAW Bepalingen. Op detailniveau moet het een en ander gelijk worden getrokken.

Samenstelling RAW Werkgroep
Er is voor gekozen om een brede werkgroep samen te stellen met een zeer sterke achterban en specialistische technische kennis op het gebied van verhardingslagen van steenmengsel.

De volgende leden zijn geïnstalleerd:

  • André Houtepen – Gemeente Rotterdam
  • Boj Dimmendaal – Provincie Gelderland  
  • Erik Molenberg – Drechtsteden  
  • Jan Diemer – KWS
  • Romario Sof – Boskalis
  • Frits Stas – Heijmans
  • André Luinstra – Staatsbosbeheer
  • Peter Broere – Branchevereniging BRBS Recycling

Peter Broere zal als adviseur deel uitmaken van de werkgroep.

Het secretariaat van deze RAW Werkgroep is in handen van Mark van der Sluys en Tom de Water (beiden CROW).

Profielfoto van Jan Knol
2 jaar geleden
Profielfoto van Jan Knol
2 jaar geleden

Succes heren!
Mooi dat H80 Funderingen na lange tijd weer n's wordt aangepakt. Ik kan mij voorstellen dat 't voorlopig nog even is beperkt tot deelhoofdstuk 80.1. Zolang 't maar met de brede blik van een volledig hoofdstuk wordt geactualiseerd. Zo beperken de genoemde noodzakelijke eisen op een wat hoger (iets functioneler) niveau, zich niet tot H80.1. Ongebonden fundering gaat (soms wat onvoorspelbaar) over van licht hydraulisch naar sterk hydraulisch, en gebonden fundering, afhankelijk materiaalsoort en hydrauliciteit. De visie op beton(granulaat) en cement in relatie tot duurzaamheid is m.i. niet los te zien van gebonden funderingen als schraal beton, agrac/agrec. etc.

Als alle beoogde resultaten bij actualisatie van dit deelhoofdstuk worden bereikt, is de blauwdruk voor een groot deel van het volledige hoofdstuk Funderingen eveneens bekend ðŸ˜ƒ.