Wat te doen met (te) lage hoeveelheden in een RAW-raamovereenkomst?
Een aannemer krijgt te maken met een deelopdracht binnen een raamovereenkomst, waarbij een specifieke hoeveelheid in een post zo laag is dat hij niet uitkomt met zijn gecalculeerde prijs per eenheid. De CROW-helpdesk vertelt wat hij kan doen.
Anton: Ik heb een raamovereenkomst met een opdrachtgever. Nu krijg ik een deelopdracht waarin een post is opgenomen met een specifieke hoeveelheid. Deze hoeveelheid is echter zo laag dat de kostprijs die wij als aannemer maken niet wordt gedekt. Hoe moet ik hiermee omgaan?
Rob: Goede vraag. Heb je deze kwestie al met de opdrachtgever besproken?
Anton: Ja, dat heb ik gedaan. De opdrachtgever antwoordde dat ik het werk gewoon moet uitvoeren voor de prijs per eenheid omdat de post al onderdeel was van de overeenkomst waarmee wij hebben ingeschreven. Ze verwezen me zelfs naar de specifieke bepaling waar dit staat in de Standaard.
Rob: Kun je aangeven waar dit precies staat?
Anton: Dit staat in 01.21.05 lid 02. Daarin staat dat de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voor de prijs per eenheid, verhoogd met het percentage van de posten onder het subtotaal. Dit begrijpen wij. Echter, als we hadden geweten dat we ook werkzaamheden moesten uitvoeren met zulke lage hoeveelheden, hadden we een andere prijs per eenheid gecalculeerd.
Rob: Wat staat er precies in de RAW-raamovereenkomst?
Anton: In het bestek staat een werkomschrijving met een hoeveelheid resultaatsverplichting van 5000 m2.
Rob: Hoe zou je dit in het bestek hebben beschreven?
Anton: Dat weet ik niet precies. Zolang het maar duidelijk is wat er van ons wordt verwacht. Wat is het advies van het CROW?
Rob: Raamovereenkomsten zijn volgens de handleiding RAW-Raamovereenkomsten;
inhoudelijk gelijk aan een RAW-bestek, met dien verstande dat hoeveelheden niet van tevoren kunnen worden bepaald. Het bestek wordt vergezeld door een ‘staat van fictieve hoeveelheden’. De werkzaamheden worden in deelopdrachten aan een aannemer opgedragen, waarbij de hoeveelheden voorafgaand aan de werkzaamheden in de deelopdracht zijn vastgesteld. Deze vorm wordt vaak gekozen voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, maar ook voor werken waarbij zowel aannemer als opdrachtgever geen invloed hebben op de continuïteit van de werkzaamheden.
De bestekschrijver moet voor inschrijving informeren over hoe hij de hoeveelheden ziet. De Gids proportionaliteit helpt hierbij in voorschrift 3.3.B, waarin staat;
dat bij RAW-raamovereenkomsten een reële inschatting moet worden gemaakt van de omvang van de opdracht. De prijzen kunnen immers variëren afhankelijk van de uit te voeren hoeveelheid. Wanneer de omvang van een activiteit moeilijk in te schatten is, kan het proportioneel zijn om prijzen middels een staffelprijs op te vragen voor verschillende hoeveelheden, bijvoorbeeld van 0 tot 100 m², van 100 tot 500 m², etc.
Het is belangrijk om een staffel op te nemen in het bestek. Als de bestekschrijver dit niet heeft gedaan, moet je bij de nota van inlichtingen deze vraag stellen zodat je kunt inschrijven op de juiste staffel van hoeveelheden voor de juiste prijs per eenheid.
De reden van een staffel in een raamovereenkomst is om duidelijk te maken welke werkzaamheden vaker zullen voorkomen. Je geeft als bestekschrijver een weegfactor mee voor de inschrijver.
Anton: Maar dan wordt het bestek te groot en moet ik veel posten afprijzen.
Rob: Dat klopt. Ons advies is om in de raamovereenkomst alleen de te verwachten werkzaamheden op te nemen. Het bestek moet een reëel beeld geven van de te verwachten werkzaamheden en niet alles bevatten om maar alles af te dekken. Juist door heel veel verschillende resultaatsverplichtingen op te nemen in een raamovereenkomst zou de markt kunnen inschatten welke resultaatsverplichtingen niet of nauwelijks voorkomen. Met andere woorden, met te veel posten van werkzaamheden die niet of nauwelijks voorkomen werk je een strategische inschrijving in de hand.
Anton: Dit is voor mij een hele nieuwe kijk op een RAW-raamovereenkomst. Heel verhelderend en duidelijk zo.
Rob: Heb je verder nog vragen?
Anton: Nee, voor mij is het zo duidelijk. Bedankt voor de tip om gebruik te maken van de nota van inlichtingen en de verwijzing naar de Gids proportionaliteit.
Tip: lees ook de helpdeskvraag over Onduidelijkheid over kosten binnen een RAW-raamovereenkomst.
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier.
Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). U kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.