Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Mandatering

Profielfoto van Herbert Gijssel
8 mei 2023 | 2 minuten lezen

Elke dag worden er vragen beantwoord aan de RAW-helpdesk. Om een inkijkje te geven op deze vragen delen we regelmatig een helpdeskvraag via RAW.nl met daarbij het des betreffende antwoord.
Benieuwd hoe je eenvoudig je vraag kunt stelen? Check dat hier.

Helpdeskvraag: Mandatering

Ik heb een vraagje over mandateren. Ik vind er niks over terug in de UAV. Klopt dat?

Mandateren vind je inderdaad niet letterlijk terug in de UAV, maar ik denk dat je vraag te maken heeft met Hoofdstuk II Vertegenwoordiging van partijen?

Ja, klopt. Ik lees namelijk in paragraaf 3 lid 4 dat de directie de opdrachtgever vertegenwoordigd in alle zaken die met het werk te maken hebben, behalve daar waar in de UAV letterlijk de opdrachtgever staat.

              Dat is juist. Een stukje uit de UAV waar niet iedereen zich bewust van is.

Hoe zit dat dan?

Nou, in het bestek staat in deel 1 de opdrachtgever vermeld. Bij gemeentelijke werken is dat vaak het college van burgemeester en wethouders en bij een waterschap is dat de dijkgraaf. Dat betekent dus dat dit college of de dijkgraaf over best wat zaken moet beslissen volgens de UAV. Dan gaat het bijvoorbeeld over het overeenkomen van een prijs bij een bestekswijziging (paragraaf 36 lid 4), schorsen van het werk (paragraaf 14 lid 1) of het verlengen van de opleveringstermijn (paragraaf 8 lid 4).

Dat is inderdaad onhandig. Ik wil niet voor dat soort zaken hoeven aankloppen bij het college.  

Dat is begrijpelijk, dus zul je iets moeten regelen in de vorm van een mandatering. Eigenlijk gewoon een schriftelijke vastlegging van bevoegdheden en bijbehorende bedragen in bijvoorbeeld de opdrachtbrief.  

En waarom is dat zo belangrijk om vast te leggen?

Beslissingen moeten uiteraard door bevoegde personen genomen worden. Daarnaast moet de aannemer altijd op de hoogte zijn van wie de directie vertegenwoordigd, wie de directie eventueel bijstaat en welk mandaat iedereen heeft.

Dat is toch niet zo moeilijk?

Nee, maar toch zie je dat het hier soms mis gaat. Soms wordt een organisatie genoemd als directie. Dat kan niet. Er moet daadwerkelijk een persoon (of meer personen) die als directie optreedt aangewezen worden. Vergeet ook niet de bijstaanders, in de praktijk vaak toezichthouders genoemd. Maar de term toezichthouder komt niet in de UAV voor. Meestal gaat het goed, maar die ene keer dat het mis gaat, levert dat ingewikkelde en langdurige geschillen op. Zorg er gewoon van tevoren voor dat het goed geregeld is!

Ik hoor het al. Ik moet nooit meer nadenken. Vanaf nu zal ik alleen maar vóórdenken.  

Juist! Als je er meer over wilt lezen, pak dan ook eens het boek Praktische toelichting op de UAV 2012 van het IBR erbij. 

Super, hier kan ik wat mee. Nou, ik heb wat huiswerk te doen. Ik zal dat boek er eens bij pakken! Hartelijk bedankt voor dit gesprek!

              Graag gedaan en tot een volgende keer.