Maak kennis met RAW professional ...Jan Kees Lievense
We maken kennis met Jan Kees Lievense, op veel vlakken heeft hij te maken met de RAW-systematiek. Dit vanuit zijn rol bij het Waterschap Scheldestromen die het waterbeheer heeft over de hele Provincie Zeeland. Goed om te lezen dat Jan Kees ziet dat er er weer meer aandacht is voor RAW-systematiek en dat hij daar zelf ook een bijdrage aan levert door zijn betrokkenheid bij de RAW-gebruikersgroep.
Naam: Jan Kees Lievense Werkzaam bij: Waterschap Scheldestromen Functie: werkvoorbereider en directievoerder Hobby’s: Ik heb een klein stukje volkstuin |
Hoe ben jij terecht gekomen in het ‘RAW werkveld’?
Bij mijn eerste baan mocht ik aan de slag als werkvoorbereider, waarbij ook het opstellen van RAW-bestekken aan de orde was. Nadat ik een aantal jaar bij het waterschap werkte, ben ik beheerder geworden van de moederbestekken binnen het waterschap. De intensiteit van ‘werken met RAW’ is daarmee verhoogd. Dat was ook de reden dat mijn collega’s mij naar voren schoven toen gevraagd werd om lid te worden van de RAW-gebruikersgroep.
Hoe lang ben je hierin al werkzaam?
Vanaf 2007, en eigenlijk altijd wel met RAW te maken gehad. Eerst veelal in de voorbereiding met het opstellen van bestekken, maar nu ook in de uitvoering als directievoerder.
Wat vind jij het mooiste aan je werk?
Mijn functie is een prachtige combinatie van voorbereiding en uitvoering, om in projecten vanaf het plan tot en met in gebruik name mee te werken. Je kunt daarmee het project echt iets van jezelf maken, doordat je intensief bij betrokken bent. En…. buiten mag je je eigen fouten oplossen.
Daarnaast is het beheer gebied van ons waterschap de gehele provincie Zeeland. Met elk project ben je weer in een andere omgeving. Ook werken we als intern ingenieursbureau voor alle verschillende programma’s (Watersystemen/Wegen/Afvalwaterketen/Waterkeringen): veel afwisseling dus.
Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom de RAW-systematiek?
Ik denk dat het een hele goeie aanvulling zou zijn, als er voor beginnende bestekschrijvers een goede cursus/opleiding zou komen. Dus niet alleen 2 dagen ‘Beschrijven en Bepalen’, maar echt meer diepgang. Net zo iets als de ‘Opleiding Directievoering UAV voor de GWW’ die de CROW aanbied. Dit is een beetje een open deur, want daar is al over gesproken in de gebruikersgroep. Maar als je bedenkt dat het bestek een contractstuk is waar het over veel geld kan gaan, dan moet het opstellen ervan serieus genomen worden.
Bij welk(e) RAW thema’s/onderdelen ben jij betrokken?
Volgens mij komt dat in bovenstaande antwoorden al wel terug: lid van RAW-gebruikersgroep, beheerder moederbestekken binnen organisatie, bestekcontrole van collega’s, bestekschrijver en directievoerder.
We zijn druk bezig met het vervolg op RAW 2020 en de inmiddels uitgebrachte jaarlijkse release in 2021. Welke verbeterpunten zie jij in de ontwikkeling, met name op het verder inhoudelijk uitbreiden van de RAW?
De grootste verbetering die ik zie is dat er (weer) aandacht is voor de RAW. Een aantal jaar terug leek het erop dat CROW de RAW zag als aflopende zaak. Dat is gelukkig verbeterd.
Verder zou ik zeggen: houd de systematiek up to date. Blijf ontwikkelingen volgen en verwerk wijzigingen zo snel mogelijk. Wellicht kan er kritisch gekeken worden naar het aantal keuze mogelijkheden bij deficodes (argument is dan dat calculatie software daar aan gekoppeld is, is dat ook zo? komt dat veel voor? is dat al eens onderzocht?)
Waarvoor kan men bij jou terecht op het gebied van de RAW-systematiek?
Met name zaken rondom het opstellen van en in de uitvoering werken met RAW-bestekken.
Welke vraag over de RAW-systematiek zie jij vaak voorbijkomen?
Twee vragen die me zo te binnen schieten:
- hoe kan ik het openstaande bedrag berekenen dat nog open staat bij de eindafrekening?
- moeten er voor werkplannen bestekposten worden opgenomen?
Heb je een vraag aan Jan Kees? Stel deze hier rechtstreeks aan hem.