Nieuwsbericht

Hoe staat het met de speeltoestellen na de winter?

Profielfoto van Jacques Teunissen
14 februari 2022 | 2 minuten lezen

Het mooie weer komt er weer aan en dus zullen kinderen er weer vaker op uit trekken en lekker buitenspelen. Hoe staat het dan na de winter met de speeltoestellen? Is direct onderhoud nodig? En hoe komen we daar op de juiste manier achter?

RAW hoofdstuk 71.1 Speeltoestellen
In de RAW-systematiek is het hoofdstuk 71.1 Speeltoestellen opgenomen. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid stil gestaan bij alles wat te maken heeft met het plaatsen, onderhouden én inspecteren van speeltoestellen. Want elk risico dat er iets mis is met een speeltoestel moet natuurlijk voorkomen worden.

Daarom is de veiligheid van speeltoestellen geregeld in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS). Dit Warenwetbesluit heeft betrekking op het ontwerp- en fabricageproces, de keuring voor de ingebruikname, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met aanwijzingen, veiligheidsinstructies, waarschuwingen en andere relevante informatie, het bijhouden van een logboek of actueel dossier en het verrichten van onderhoudswerkzaamheden. In de WAS staat dan weer een verwijzing naar de Nederlands-Europese Normen (NEN) voor speeltoestellen en bijbehorende valdempende ondergronden.

Normen voor veilige speeltoestellen
Het beoogde niveau van veiligheid staat beschreven in Nederlands-Europese normen: NEN-EN 1176 ‘Speeltoestellen en bodemoppervlakken van speelplaatsen’. Deze norm is verdeeld in een eerste deel met algemene veiligheidseisen en tien opvolgende delen met specifieke aanvullende eisen voor verschillende typen speeltoestellen zoals glijbanen, schommels en wiptoestellen. NEN-EN 1177 ‘Schokabsorberende bodemoppervlakken van speelplaatsen - Bepaling van de kritische valhoogte’.
Bekijk deze NEN-normen.

Inspecteren
Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de speeltoestellen gewaarborgd blijft is in hoofdstuk 71.1 Speeltoestellen ook ruim aandacht voor het uitvoeren van inspecties. Met name over het hoe, wat te inspecteren en door wie. 
Vraag die veel voorkomt is hierbij: Hoe vaak moet er geinspecteerd worden?

Bureau Speelplan is een erkend private inspectie bureau die deze vraag ook regelmatig krijgt. Met name vragen van gemeenten en organisaties over de inspectiefrequentie en wat vanuit het oogpunt van veiligheid en kostenefficiëntie het juiste is om te doen.
Zij geven aan: "De theoretische benadering van de inspectiefrequentie, zoals die in de onderhoudsvoorschriften worden meegegeven en welke worden beoordeeld in de certificeringsdocumenten per speeltoestel en per afzonderlijk onderdeel, is vaak niet iets wat een op een kan worden overgenomen in de dagelijkse praktijk. Naleving van het WAS betekent dat je als gemeente of organisatie zorg draagt voor veilige speelruimte, met een aanvaardbaar risico. Regelmatige inspecties en controles op het uitgevoerde onderhoud zijn noodzakelijk voor een goed beheer". 

Maar wat is dan regelmatig beheer? Zij lichten dit toe op Speelplan.nl

Vragen naar aanleidingvan dit nieuwsbericht? Stel ze hieronder bij Geef een reactie.

Bronnen:
- speelplan.nl
- Nen.nl
- NVWA.nl