RAW-helpdeskvraag: Profileren van een verhardingslaag van steenmengsel, moet ik deze opnemen in het bestek?
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden.
Afgelopen week ontving collega Erik Bolck de volgende vraag: Moet ik het profileren van een verhardingslaag van steenmengsel opnemen in het bestek?
Hij ging in gesprek met Harry.
Harry: Goedemorgen, u spreekt met Harry, ik heb een vraag over de RAW-systematiek.
Erik: Dan heeft u in ieder geval het juiste nummer.
Harry: Ja, dat is alvast een stap in de goede richting. Maar waar ik mee zit, we willen een bestek op de markt zetten voor een stuk rioolvervanging. We hebben in het bestek een post opgenomen voor het afwerken van het zandbed. Hierop komt een verhardingslaag van steenmengsel (menggranulaat). Moet ik het profileren van deze funderingslaag ook als bestekspost opnemen?
Erik: Nee, dat hoeft niet. Dit is geregel in de Standaard.
Harry: Dat hoor ik vaker, maar waar kan ik het vinden?
Erik: Zoek eens onder hoofdstuk 80; funderingenlagen. Bent u bekend met de zevendeling?
Harry: De wat?
Erik: De zevendeling. De Standaard is misschien een dik boekwerk, maar er zit ook logica in. Meestal weten mensen de hoofdstukken wel te vinden, hoofdstuk 80 dus. Het volgende cijfer is het deelhoofdstuk. Bij funderingslagen maken we onderscheid in de soorten funderingslagen. Hier gaat het om een verhardingslaag van steenmengsel, deelhoofdstuk 80.1. Het vierde cijfer is de zevendeling. Deze staat beschreven in de leeswijzer voor in de Standaard. Hier moeten we zoeken in 2 “Eisen en uitvoering” of 5 “Bijbehorende verplichtingen”. In dit geval staat het antwoord onder 2, dus in 80.12. Dan is het alleen nog even zoeken naar het juiste artikel, in dit geval 80.12.02 “Eisen gesteld aan het resultaat”. Hier is onder lid 01 opgenomen dat de afwijking onder een rei van 3 meter maximaal 15mm mag bedragen.
Harry: Nu je het zo zegt, ik kan me ooit van de basiscursus RAW herinneren dat er zoiets gezegd is, maar dat is alweer zo lang geleden. Maar goed, ik hoef dus nooit het profileren van een puinbaan op te nemen in het bestek.
Erik: Nou niet helemaal.
Harry: Ik verwachte al zoiets. Wanneer dan wel?
Erik: Er kunnen zich verschillende situaties voordoen wanneer het wel gewenst is om een puinbaan een keer extra af te werken, zoals bij een bouwweg. Ook kan een opdrachtgever afwijken van de Standaard, wanneer hij een nauwkeuriger profileerwerk opneemt en extra inspanning vraagt van de aannemer. Dan is het verstandig een bestekspost op te nemen voor het (fijn) profileren.
Harry: Het wordt me helemaal duidelijk, bedankt voor de toelichting.
Erik: Graag gedaan en veel succes met het uitwerken van het bestek.
Meer weten over de Basiscursus RAW die Harry benoemt? Kijk dan hier bij de RAW cursussen van CROW.
Heb je zelf een vraag? Die kun je stellen via Vraag en antwoord of via helpdesk@crow.nl
*Versie april 2021