Normenoverzicht gww: hoe zit dat eigenlijk?

Twee keer per jaar publiceren we het Normenoverzicht gww. Maar waarom eigenlijk, wat is de rol van deze normen in relatie tot de RAW-systematiek en hoe komen ze tot stand? Een klein stukje achtergrond.
Op de RAW-systematiek is de UAV 2012 van toepassing. § 2 lid 2 van de UAV vermeldt: tot het bestek behoren mede, als waren zij er letterlijk in opgenomen, de op het werk van toepassing verklaarde technische normvoorschriften zoals deze drie maanden voor de dag van aanbesteding luiden.
De UAV vraagt de bestekschrijver dus om aan te geven welke normen op het bestek van toepassing zijn. Aangezien de RAW-systematiek over tal van producten en activiteiten gaat, kunnen er ook heel veel normen relevant zijn. Als de bestekschrijver er eentje vergeet te vermelden in het bestek, zou die dus niet van toepassing zijn. Omdat dat niet erg praktisch is, maakt CROW een overzicht van voor de RAW-systematiek relevante normen, en is in de Standaard RAW Bepalingen opgenomen dat dit normenoverzicht van toepassing is. Zo wordt deze selectie van normen onderdeel van het contract.
Overzicht op maat
De normen zijn afkomstig van het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). Twee keer per jaar levert NEN een actueel overzicht aan op basis van criteria die het RAW-team bij CROW heeft vastgesteld. Die criteria bepalen we aan de hand van de International Classification Standards (ICS) van de International Organization for Standardization (ISO). Uit deze uitgebreide lijst met standaarden voor allerlei sectoren, selecteren wij de onderwerpen die voor RAW-werken relevant kunnen zijn. De bijbehorende codes geven we door aan NEN, die daarmee bepaalt welke normen daarbij horen en een overzicht op maat kan aanleveren.
Wijzigingen
Het actuele Normenoverzicht gww wordt altijd aan het begin van het jaar en rond de zomer gepubliceerd. Er is een zogenoemde attenderingsservice van NEN die ons erop wijst als normen veranderen. Dat kan namelijk gevolgen hebben voor de RAW-teksten. Hebben we bijvoorbeeld bepalingen 'in aanvulling op' of 'in afwijking van' een bepaalde norm, dan moeten we controleren of die verwijzing nog klopt. Gemiddeld zijn er zo'n 40 à 50 wijzigingen in normen op jaarbasis, dus twee keer per jaar een update is geen overbodige luxe.
Andersom kunnen er ook wijzigingen in de RAW-systematiek plaatsvinden waardoor normen vervallen of juist nieuwe normen nodig zijn. Zo is in 2023 een compleet nieuw hoofdstuk Meubilair toegevoegd aan de systematiek. Dat kan betekenen dat er nieuwe normen aan het overzicht moeten worden toegevoegd, die eerder niet relevant waren.
De normen hebben een duidelijk ander rol dan de bepalingen in de RAW-teksten. De normen gaan vooral over producten en eisen aan bouwstoffen. Toch zou het in theorie kunnen dat een norm strijdig is met een RAW-bepaling. Mocht dat het geval zijn, dan bepaalt de UAV: nieuw gaat voor oud. De meest recente bepaling of norm geldt dus. Nog een goede reden dus voor ons om alert te zijn op normwijzigingen en mogelijke consequenties voor de RAW-teksten, al komen 'botsingen' in de praktijk eigenlijk niet voor.
Actuele versie
Het actuele Normenoverzicht gww bevat kortom alle technische normen die bij elk werk op basis van de RAW-systematiek van toepassing zijn. De meest recente versie van het Normenoverzicht gww is in januari 2025 gepubliceerd en kun je hier vinden.