Helpdeskvraag: Een percentage voor meer werk in deel 3 van het bestek: mag dat?
Een aannemer ziet in deel 3 van het bestek een vast percentage voor meer werk staan. De opdrachtgever heeft dit eenzijdig bepaald in het contract. Mag dat zomaar?
Marit: Hallo, ik heb een vraag over meer werk.
Erik: Dag, wat is je vraag?
Marit: Wij hebben een werk aangenomen dat is beschreven in een RAW-bestek. Nu heeft de opdrachtgever in deel 3 een bepaling opgenomen waarin is vastgelegd dat er voor meer werk een vast percentage wordt gehanteerd van 10%. Mag een opdrachtgever dit zomaar doen?
Erik: In beginsel is dit een afwijking van § 36 lid 4 van de UAV: daarin is vastgelegd dat prijzen en bedragen tussen de opdrachtgever en de aannemer worden overeengekomen. Een verwijzing naar ‘meer werk’ in zijn algemeenheid is eigenlijk onjuist; kijken we in de UAV 2012, § 35 dan valt onder meer werk veel meer dan alleen bestekswijzigingen. En voor veel onderdelen van meer werk zijn aparte uitgewerkte afspraken geformuleerd in de UAV waarin een dergelijk percentage niet logisch is.
Marit: Maar mag een opdrachtgever dit zomaar doen?
Erik: In dit geval is het opgenomen in het contract, het is dus eenzijdig bepaald door de opdrachtgever welk ophoogpercentage voor meer werk wordt gehanteerd. De Gids Proportionaliteit zegt hier het volgende over:
Voorschrift 3.9 C: In gevallen waarin voor een bepaalde soort overeenkomst contractmodellen of algemene voorwaarden bestaan die paritair zijn opgesteld, past de aanbestedende dienst deze integraal toe. In gevallen waarin voor een bepaalde soort overeenkomst contractmodellen of algemene voorwaarden bestaan, die paritair zijn opgesteld, dienen deze in beginsel integraal te worden toegepast nu het daarbij gaat om een evenwichtig pakket van voorwaarden. Denk hierbij aan de UAV versies 1989 en 2012 en de UAV-GC 2005. Project specifieke situaties kunnen het noodzakelijk maken om van die modellen of voorwaarden af te wijken, maar die afwijkingen dienen dan wel te kunnen worden gemotiveerd.
Marit: Dus je mag niet zomaar afwijken van de UAV?
Erik: De opdrachtgever moet deugdelijk motiveren waarom hij van de UAV afwijkt. Dit moeten goede redenen zijn. Gezien de aard van de overeenkomst kun je je afvragen of het hier noodzakelijk is om van de UAV af te wijken.
Marit: Mag ik nog een aanvullende vraag stellen?
Erik: Natuurlijk.
Marit: Laatst hadden wij een werk waarbij de directie de asfaltrijbaan eerder wilde openstellen, eigenlijk in gebruik nemen. Er is toen een ongeluk gebeurd waardoor een behoorlijk stuk asfalt en aanrijbeveiliging vervangen moest worden voordat wij het werk hadden opgeleverd. Met die opdrachtgever kwamen we er goed uit omdat deze bepaling niet stond in deel 3. Mijn vraag is dan ook: als ik in de uitvoering iets tegenkom wat niet valt onder § 35 lid 1, moet of mag ik dan ook alleen maar dat vaste percentage van 10% op mijn afwijking zetten?
Erik: Als het in het contract staat en je hebt ervoor getekend en de opdracht aangenomen, dan wel. Maar ik hoor in je vraag een zorg. Waarvoor is die zorg?
Marit: Stel dat we opnieuw een situatie als deze tegenkomen dan verwacht ik een heftige discussie met de directie, omdat ik over echte productiekosten veel meer uitvoering- en algemene kosten nodig heb. Het is bijna een nieuw werk dat je opstart omdat er iets hersteld moet worden. Daar zit mijn zorg.
Erik: Je raakt hier de gevoelige snaar. Dit is waarom de Gids Proportionaliteit aangeeft niet zomaar af te wijken van paritair opgestelde voorwaarden zoals de UAV 2012. Het geeft problemen op de werkvloer als we afwijken. En de UAV 2012 regelt juist de uitvoering buiten. Niets voor niets heet het de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van installatiewerken. UAV staat voor uitvoering. Het is geregeld.
Marit: Dat is ook zo. De volgende keer zal ik een vraag stellen bij een bestek waarin dit staat beschreven. Bedankt voor de uitleg.
De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks tientallen vragen op het gebied van RAW, UAV-GC en aanbesteden. Meer helpdeskvragen lezen? Bekijk ze hier.
Zelf een vraag stellen? Dat kan via Vraag en antwoord op RAW.nl of door het invullen van het helpdeskformulier op CROW.nl (kies bij vakgebied voor RAW). U kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@crow.nl.