Nieuwsbericht

Mooie stappen in herziening RAW-hoofdstukken 26 en 28

Profielfoto van Henk Kuipers
3 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Twee hoofdstukken, vijf deelonderwerpen. De herziening van RAW-hoofdstukken 26 (Kabelwerk) en 28 (Gas- en waterleiding) is een omvangrijke klus. Projectleiders Dik Berkheij en Henk Kuipers praten ons bij over de voortgang.

De overeenkomst tussen de verschillende subonderwerpen binnen RAW-hoofdstukken 26 en 28, is dat alles betrekking heeft op wat zich op het gebied van kabels en leidingen in de ondergrond afspeelt. Verder zijn er vooral veel verschillen. Hoofdstuk 26 omvat elektra en telecom, hoofdstuk 28 bevat bepalingen voor gas, water en warmtenetten.

Omdat de werkzaamheden nogal uiteenlopen, worden de algemene werkgroepoverleggen alleen gebruikt om zaken met elkaar af te stemmen. Voor het inhoudelijk doorlopen van de teksten zijn voor alle vijf disciplines aparte subwerkgroepen in het leven geroepen. Bijkomend voordeel daarvan is dat niet gewacht hoeft te worden tot het gehele hoofdstuk aangepakt is, maar dat de verschillende deelhoofdstukken ter visie kunnen worden gelegd als die daaraan toe zijn. “Met elektra zijn we nu het verst gevorderd”, vertelt Dik. “Dat is de eerste die straks ter visie gelegd wordt en de wijzingen kunnen naar verwachting al worden opgenomen in de nieuwe jaarversie van de Standaard RAW Bepalingen in 2025.”

Energie en waterleidingen
Beide RAW-hoofstukken waren nodig toe aan een herziening, vertelt Henk. Diverse nieuwe ontwikkelingen in de markt moeten in de resultaatbeschrijvingen en Standaard worden verwerkt. “Denk aan de impact van de energietransitie en de opkomst van warmtenetten. Voor warmtenetten was nog helemaal niks voorzien in de RAW-systematiek, terwijl er daar steeds meer van komen. Ook in het kader van de verduurzaming van RAW is dat een belangrijke ontwikkeling.” Reden genoeg om hoofdstuk 28 te gaan hernoemen naar ‘Energie en waterleidingen’, omdat ‘energie’ zowel gas als warmteleidingen omvat. Andere aanpassingen hebben betrekking op onder meer nieuwe bouwstoffen- en materialen en aangepaste wet- en regelgeving. Ook wordt in de herziening rekening gehouden met het formuleren van de teksten volgens de regels voor het expliciteren, waar binnen RAW vorig jaar mee is gestart.

Naast de inhoudelijke aanpassingen waarover in de werkgroepen wordt gediscussieerd, treden Henk en Dik waar nodig op als RAW-gids. “Iedereen is gepokt en gemazeld wat betreft de technische inhoud en de praktische toepassing”, zegt Dik. “De RAW-kennis van de contractsystematiek is verschillend. Sommigen zijn andere contractvormen gewend.” Aan Dik en Henk de mooie taak de RAW-systematiek toe te lichten en te laten zien waarom het gebruik ervan grote voordelen met zich meebrengt. “Kabel- en leidingwerk wordt vaak gecombineerd aangelegd”, aldus Henk. “Het gebruik van één contractsystematiek zorgt dan voor veel onderlinge eenduidigheid en herkenbaarheid.”

Herkenbaarheid en gebruiksgemak
Ook bij de herziening van de deelhoofdstukken wordt goed gekeken naar die herkenbaarheid en het gebruiksgemak tussen de disciplines onderling. Zodat als opdrachtgevers samen een bestek maken, zij dezelfde opmaak en structuren kunnen gebruiken. Elektra, de voortrekker, wordt daarbij als blauwdruk gebruikt en de andere disciplines volgen. Daarbij kun je denken aan het gebruik van dezelfde soort verdeling bij het gebruik van diameters. Soms gaat het over details in benamingen. Spreek je over het ‘plaatsen’ of ‘aanbrengen’ van een meterkast? En moet je kabels ‘leggen’ of ‘aanbrengen’? “Beide kwamen in de hoofdstukken voor, dat proberen we te uniformeren”, zegt Henk. “We willen daarmee aansluiten bij de praktijk. Als je buiten met een bestek aan de slag gaat, moet je niet hoeven opzoeken wat wordt bedoeld.”

Het proces voor het deelhoofdstuk over elektra wordt dit jaar afgerond en gaat in principe mee in de jaarversie van de Standaard RAW Bepalingen 2025. Voor de andere deelhoofdstukken is nog wat meer werk te doen. De volledige herziening van hoofdstukken 26 en 28 wordt naar verwachting in 2025 afgerond, en na het goedkeuringsproces van interne toetsing, Juridische en Bestekstechnische Commissie, RAW-raad en landelijke tervisielegging gaan alle nieuwe teksten naar verwachting mee in de jaarrelease van 2026.

Meer informatie: