Nieuwsbericht

Aankondiging nieuwe versie UAV-GC: de standaard voor geïntegreerde samenwerking in de GWW-sector

Profielfoto van Amnon Vogel
27 september 2024 | 3 minuten lezen

CROW kondigt met trots de nieuwe versie aan van de UAV-GC. De UAV-GC 2025 lanceren we dinsdag 14 januari op de InfraTech. Deze herziening van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC) markeert een belangrijke stap vooruit in de verbetering van samenwerking en de mogelijkheden tot innovatie binnen de bouw- en infrasector.

De UAV-GC 2025 speelt in op de dynamiek in de bouw en infrastructurele sector en biedt een basis voor geïntegreerde contracten met standaard contractvoorwaarden. Ontwerp, uitvoering en ook onderhoud kunnen hiermee in één opdracht worden gegund. Deze nieuwe versie van de contractvoorwaarden is aangepast op gebieden zoals risicoverdeling, aansprakelijkheid en samenwerking. Voor nieuw te sluiten overeenkomsten raden wij aan de UAV-GC 2025 toe te passen zodra deze beschikbaar is. Voor contracten waarop de UAV-GC 2005 van toepassing is, verandert er niets.

Belangrijkste aanpassingen in de UAV-GC 2025

  • De verplichting van Partijen tot proactief gedrag en interactie;
  • Informatie van de Opdrachtgever;
  • Waarschuwingsplicht Opdrachtnemer;
  • Aansprakelijkheid vóór en na de oplevering;
  • Totstandkoming van de Overeenkomst;
  • Wijzigingen;
  • Uitvindingen;
  • Geschiloplossing.
  • De voorzieningen rondom de ‘life cycle’-benadering (zoals eerder opgenomen in de ter consultatie gelegde versie in 2021) zijn komen te vervallen.

Grote betrokkenheid bij de totstandkoming

Vanuit verschillende invalshoeken zijn er initiatieven ontstaan rondom en onderzoeken uitgevoerd naar ervaringen met de UAV-GC 2005. In 2016 kwamen een aantal van deze initiatieven en onderzoeken bij elkaar. Een paritaire commissie is gestart om de UAV-GC 2005 te actualiseren. De commissie inventariseerde knel- en verbeterpunten van de UAV-GC 2005 die in de praktijk werden ervaren.

Na een uitgebreid proces van afstemming en overleg heeft de commissie de geactualiseerde teksten in 2021 ter visie gelegd. Daarop kwamen reacties van ongeveer 50 partijen, waaronder aannemers, rijksoverheid, provincies, waterschappen, gemeenten, advocatenkantoren, kennisinstellingen, advies- en ingenieursbureaus. Uit die reacties zijn ongeveer 1500 opmerkingen gedestilleerd. Het grote aantal opmerkingen geeft de enorme betrokkenheid van de sector weer, wat we erg waarderen. Elke opmerking is met zorg bekeken, afgestemd met respectievelijke achterbannen en is waar nodig verwerkt in de nieuwe versie. Dit proces heeft veel tijd gekost. De toewijding die blijkt uit de hoeveelheid en de kwaliteit van de opmerkingen heeft geleid tot het paritaire eindresultaat: de UAV-GC 2025.

De betrokken partijen hebben met elkaar afgesproken de toepassing van de UAV-GC 2025 blijvend te evalueren. Zo blijven we adequaat inspelen op nieuwe ontwikkelingen en verbeterpunten adresseren.

InfraTech 2025

De toonaangevende beurs InfraTech vindt plaats van 14 tot en met 17 januari 2025 in Rotterdam Ahoy. Professionals uit de infra en GWW-sector komen dan bij elkaar om innovaties, technologieën en kennis met elkaar te delen. CROW is hierbij aanwezig en presenteert de UAV-GC 2025 op de eerste beursdag. Ook organiseren we tijdens de beurs een aantal korte bijeenkomsten waarin we meer vertellen over de nieuwe versie.

Reactie van CROW

"Met de UAV-GC 2025 willen we inspelen op de behoefte aan duidelijkheid en flexibiliteit in een snel veranderende sector. De nieuwe voorwaarden ondersteunen opdrachtgevers en opdrachtnemers in het bereiken van succesvollere projecten, met een afgewogen risicoverdeling tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer en meer oog voor innovatie” aldus Pieter Litjens, algemeen directeur van CROW. "We geloven dat deze versie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het versterken van de samenwerking in de sector. Ik ben trots op het resultaat en kijk uit naar de lancering in januari."

Kennismaken met UAV-GC 2025

De UAV-GC 2025 is vanaf dinsdag 14 januari 2025 verkrijgbaar: online en in gedrukte vorm. Na lancering bespreken we de veranderingen in een aantal bijeenkomsten en voorzien we gebruikers van praktische handvatten om de nieuwe voorwaarden toe te passen. Daarnaast passen we het cursus- en opleidingsmateriaal van CROW Academie aan.

Meer informatie