Nieuwsbericht

Helpdeskvraag: Hoe ga je om met onduidelijkheid over kosten binnen een RAW-raamovereenkomst?

Profielfoto van Herbert Gijssel
17 september 2024 | 3 minuten lezen

RAW-collega Herbert Gijssel beantwoordt wekelijks veel vragen die bij de RAW-helpdesk binnen komen. Een aantal van die vragen komen regelmatig terug. Daarom werken we deze uit als veelgestelde RAW-helpdeskvraag.

Vraag: Ik heb een raamovereenkomst met een aannemer lopen. We zitten met wat aanvullende werkzaamheden die nu nog niet beschreven zijn in de raamovereenkomst. Ik wil die werkzaamheden op stelpost verrekenen, maar dat kan niet bij een raamovereenkomst. Hoe moet ik daarmee omgaan?

Okay, laten we even een stapje terug doen. Is de deelopdracht al verstrekt of is de deelopdracht in uitvoering?  

We zijn gezamenlijk in overleg om de deelopdracht vast te stellen. De discussie gaat over acceptatiekosten. Er moet grond worden afgevoerd naar een inrichting, maar wij hebben de hoedanigheid nog niet vastgesteld.

Dat is een reden om inderdaad acceptatiekosten op stelpost te verrekenen. Als je de hoedanigheid nog niet weet, kan de aannemer ook niet rekenen met acceptatiekosten. Staat er in de raamovereenkomst iets over verrekenen op stelpost?

           Euh, maar dat kan volgens de systematiek toch juist niet?

Dat klopt deels. Je kan geen stelpost opnemen op de inschrijvingsstaat van een raamovereenkomst. Je kunt natuurlijk wel afspraken opnemen in je raamovereenkomst dat er bepaalde zaken op stelpost verrekend zullen gaan worden, zodat je daar vooraf duidelijkheid over schept.

              En hoe zit dat dan bij een deelopdracht?

Een stelpost toevoegen aan een deelopdracht kan wel. Kijk maar naar 01.21.07 lid 01f. Daar worden stelposten genoemd als onderdeel van de som van een deelopdracht. Stelposten kun je dus wel aan de deelopdracht toevoegen. Belangrijkste is dat voor de aannemer duidelijk is op welke manier de kosten verrekend zullen worden.

              Zou het ook op een andere manier kunnen dan?

Je zou tijdens de uitvoering ook de deelopdracht kunnen wijzigen. Heb je eens gekeken in artikel 01.21.08 van de Standaard?

              Wacht even, ik pak mijn eigen Standaard er even bij.

Je hebt dus als een deelopdracht wijzigt 3 mogelijkheden:

  1. Er komen werkzaamheden bij die al in de raamovereenkomst stonden. De aannemer voert die werkzaamheden uit en krijgt de prijs per eenheid waarmee hij had ingeschreven, opgehoogd met het percentage uitvoeringskosten, algemene kosten, winst en risico, en korting.
  2. Er komen werkzaamheden bij die later zijn toegevoegd aan de raamovereenkomst. Aannemer voert die werkzaamheden en krijgt de prijs per eenheid, opgehoogd met het percentage uitvoeringskosten, algemene kosten en winst en risico. Let op: dus geen percentage korting.
  3. Er komen werkzaamheden bij die geen onderdeel zijn van de raamovereenkomst. De aannemer voert de werkzaamheden uit tegen overeen te komen prijzen.

Met name optie 3 is dus nog een mogelijkheid om werkzaamheden, waarbij de kosten voor de aannemer nog niet zijn in te schatten, te betalen.

Ah okay. We hebben nu niets in de raamovereenkomst staan over stelposten. Hoe kan ik dit in het vervolg het beste beschrijven?

Nou, de handleiding zegt hierover het volgende:

Stelposten

In de RAW-raamovereenkomst kan geen stelpost worden opgenomen. Stelposten kunnen wel worden toegevoegd aan deelopdrachten. De aanbesteder doet er verstandig aan in de RAW-raamovereenkomst aan te geven welke kosten op stelpost zullen worden verrekend. Hiermee kan onduidelijkheid over de plaats van specifieke kosten worden voorkomen.

Eigenlijk best logisch.

Kortom, uiterlijk bij het opdragen van de deelopdracht kun je stelposten aan deelopdrachten toevoegen. Stelposten opnemen in deel 2.2 van een raamovereenkomst kan niet. Je kunt wel in de raamovereenkomst bepalen dat enkele zaken op stelpost verrekend gaan worden. In geval van wijzigingen bij een lopende deelopdracht moet je een van de opties in 01.21.08 toepassen.

Ik ben weer wat wijzer geworden. Hartelijk dank!

Ondersteuning

Meer uitgewerkte vragen lees je bij RAW helpdeskvragen.

Meer weten over raamovereenkomsten?