Nieuwsbericht

Van proefballon naar mooi eindresultaat; RAW werkgroep voor een dag ‘(bij)Maaien’

Profielfoto van Jacques Teunissen
21 november 2023 | 2 minuten lezen

Afgelopen 9 november hebben we vanuit het RAW-team een ‘Werkgroep voor een dag’ georganiseerd rondom het thema (bij)maaien.

Dit was vanuit RAW een eerste proef om te zien of het mogelijk is om in een dag te komen tot een gedragen voorstel voor nieuwe en aangepaste teksten voor hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen, rondom het thema (bij)maaien.

RAW collega Jacques Teunissen heeft deze middag goed voorbereid. Allereerst is er een voorstel gemaakt van de mogelijke aanpassingen en aanvullingen van het hoofdstuk. In dit document is de aanleiding voor de voorgenomen actualisatie beschreven met de door CROW geconstateerde knelpunten in de huidige situatie. Daarnaast heeft Jacques een voorstel gemaakt met verbeterpunten. Deze verbeterpunten zijn uitgewerkt voor ‘Gras en Kruidachtigen’. Het ging hierbij om de resultaatsbeschrijvingen en bepalingen.

Actualisering
Doel van de RAW-werkgroep voor een dag was om de uitgangspunten voor een actualisatie voor het onderwerp ‘Bijmaaien’ scherp te krijgen, zodat CROW na deze middag ook daadwerkelijk een tervisielegging voor dit onderwerp kan opstellen.

Tijdens de middag was er ruimte voor discussie, verdieping en met name inbreng van de deelnemers. Zo zaten we aan tafel met opdrachtgevers, aannemers en enkele adviesbureaus. De afspiegeling die we nodig hebben in een RAW-werkgroep.

Eerste punt dat vrijwel meteen na de toelichting ter sprake kwam was het onderwerp; (bij)maaien. Uit stemming bleek unaniem dat we van die term af stappen en het voortaan hebben over Maaien!

Aan de hand van stemrondes werden alle knelpunten en voorstellen doorgenomen. De stemrondes in combinatie met de goede voorbereiding, duidelijke kaders en de deskundigen aan tafel heeft er voor gezorgd dat we aan het einde van de middag goede uitgangspunten hadden voor de aanpassing van de resultaatsbeschrijvingen en bepalingen hoofdstuk  51; Gras en Kruidachtigen.

Ervaring CROW
CROW en RAW collega Jacques Teunissen hebben deze ‘vernieuwde’ opzet ervaren als een zeer constructieve en zeer efficiënte werkvorm om met alle partijen (opdrachtgevers, aannemers en adviesbureaus) tot gezamenlijke overeenstemming te komen over een specifiek RAW-onderwerp, in dit geval 'bijmaaien' of beter: 'maaien rondom bomen en rondom of langs obstakels'.
Ook de deelnemers waren enthousiast over deze opzet. De ruimte om direct input te leveren en dat er al op korte termijn concrete stappen gezet gaan worden. Het nieuws rondom deze werkgroep voor een middag is ook terecht gekomen bij Vakblad Stad + Groen, inmiddels is Jacques geïnterviewd en zullen we dit interview zodra het gereed is ook met jullie delen.

Met de opgehaalde uitgangspunten gaat CROW aan de slag om hiermee de juiste resultaatsbeschrijvingen en bepalingen te (her)formuleren. Dit zal leiden tot een Concept Tervisielegging welke in eerste instantie zal worden voorgelegd aan de deelnemers van deze werkgroep. Waarna deze ter check naar de Juridische en Bestekstechnische Commissie en de RAW-Raad gaat voordat deze Ter Visie wordt gelegd.

Hou RAW.nl in de gaten voor de publicatie van deze Ter Visie liggende teksten.

Verduurzaming RAW
Dat deze vorm van inrichten van een RAW-werkgroep goed heeft uitgepakt biedt ook kansen voor de verduurzaming van de RAW-systematiek. We staan aan de lat voor een grootschalige actualisatie waarbij we ook zoeken naar verschillende (werkgroep)vormen om hierop door te pakken. Met altijd het belang van een gedegen en gedragen systematiek voorop, tot stand gekomen in pariteit en dus door alle partijen wordt gezien als dé contractsystematiek voor de GWW-sector.