Hoe zeker is circulair bouwen?
Circulariteit; gebruikte producten die worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten of materialen. Het doel van circulariteit isdan ook: streven naar een wereld zonder afval. Waarom circulariteit? We gebruiken momenteel meer grondstoffen dan de aarde ons kan leveren. We moeten dus slimmer omgaan met onze grondstoffen. Circulariteit is een oplossing en gelukkig wordt er steeds vaker nagedacht over de kringloop van grondstoffen.
Hoe zeker is circulair bouwen?
We bevinden ons op een kantelpunt. We weten dat we het zonder hergebruik van materialen niet gaan redden, maar tegelijkertijd is nog veel onzeker over circulair bouwen.
Volgens Pablo van den Bosch, mede-initiatiefnemer van Madaster, het materialen kadaster, lopen we enorm achter de feiten aan.
Circulariteit is niet meer weg te denken uit de bouw- en infrasector. Hoe staan we er op dit moment voor?
“Ik merk dat circulariteit een volstrekt geaccepteerd gespreksthema is geworden. Sterker nog: het is bijna overal, tot op het punt dat de moeten oppassen dat het geen containerbegrip wordt. Zo prominent is het onderwerp in de bouwsector én in de maatschappij. Als je dit vijf jaar geleden had voorspeld, had men je voor gek verklaard.”
Dat is dus een goede ontwikkeling, maar toch blijven er ook veel vragen spelen.
Weten welke zoal? Dat lees je verder in het artikel 'Circulair bouwen is geen walhalla', deze maand in Stedenbouw & Architectuur.